Roditelji djevojčice ubijene u Ribnikaru svjedočili protiv Kecmanovića
(Izvor: Ilustracija/RTS)

Roditelji djevojčice ubijene u Ribnikaru svjedočili protiv Kecmanovića

U Višem sudu u Beogradu danas je iskazom oca ubijene djevojčice nastavljen parnični postupak po drugoj tužbi protiv oca, majke i dječaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet učenika i čuvara te škole.

Bane Dukić je pred sudom ispričao da se zajedno sa svojom porodicom preselio iz Francuske 2020. godine u Srbiju, jer su htjeli više da se posvete djeci.

Dukić je ispričao detaljno njihovo porodično stanje, te da pored djevojčice koja je ubijena imaju i dvoje mlađe djece.

Tog 3. maja, kako je objasnio Dukić, njima je stao svijet, njihova kćerka je ubijena, a pored nje je bio i mobilni telefon kroz koji je prošao metak, zbog čega on misli da je ona pokušala njega da pozove.

“Svaki dan idemo na groblje da je poljubim i izvinim joj se”, rekao je Dukić i dodao da se osjeća krivim što su se preselili u Srbiju.

Na pitanje kako su njegova mlađa djeca reagovala i podnijela smrt sestre, on je rekao da im je teško i da moraju da nose takvo breme da im je sestra ubijena u školi.

Dukić smatra da je ovaj masakr propust roditelja, te mu nije jasno kako je moguće da je to dijete odlučilo da uzme toliko života u samo dvije minute. On je rekao i da ga je tadašnji ministar prosvete Branko Ružić obavijestio da će troškove sahrane pokriti grad, dok je Aleksandar Šapić izjavio saučešće i rekao da im stoji na raspolaganju.

Majka ubijene devojčice Biljana Paunović naglasila je da je njena ćerka bila veoma odgovorna, da se brinula o sestri i bratu jer je bila najstarija, kao i da je htjela da bude kardiolog kako bi izliječila dedu. Govoreći o 3. maju, Paunovićeva je rekla da kada je čula za pucnjavu nije bila zabrinuta, sve dok je najbolja drugarica njene ćerke nije pitala da li zna gdje je ona, kada je otišla sa posla i stigla ispred škole. Paunovićeva je za ubistvo ćerke saznala dok je se vraćala kući, a to joj je saopštio muž, i kako je navela, ona je pala na koljena počela da vrišti i i dalje se ne sjeća kako je stigla kući.

Za sve prisutne u sudnici je bilo potresno objašnjenje na koji način su mlađoj djeci saopštili da njihove starije sestre više nema, da je ubijena, kao i kako da im objasni da je nju ubio školski drug za školskom klupom.

“Jedina moja greška je što sam je pustila taj dan da ode na vrijeme u školu i što sam je učila da nigdje ne kasni, da poštuje tuđe vrijeme”, rekla je Paunovićeva i dodala da bi njena ćerka možda bila živa da je zakasnila u školu.

Istakla je da su roditelji čija su djeca tog dana izašla iz škole veoma sretni, dok su oni roditelji ubijene djece “doživotno mrtvi”.

Nedeljni ručak koji je, kako je naglasila, prije bio ispunjen smijehom i srećom, sada je ispunjen odlaskom na groblje i plakanjem.

Kecmanovići će svedočiti 25. marta

Sljedeće suđenje zakazano je za 25. mart kada će svedočiti tuženi Vladimir i Miljana Krcmanović, roditelji dječaka koji je počinio ovaj masakr.

Suđenje su pratili i članovi porodice ubijenih, Aćimović, Martinović, Anđelković, Vlahović, Kobiljski i Negić.

Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će donijeti odluku da li u potpunosti ili djelimično prihvata tužbeni zahtjev porodica, ili ga eventualno odbija.

Tužba je podnijeta u parničnom postupku zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usljed smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha.

Ovom tužbom je zatražena i novčana renta odnosno buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđenja pa dok za to traju uslovi - i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usljed smrti bliskog lica.

Kecmanovićima zabranjeno raspolaganje imovinom

Sud je ranije odredio, u odnosu na oca dječaka, privremene mjere zabrane raspolaganja i otuđenja imovine u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega, a prema majci u parničnom postupku.

U parničnom postupku protiv dječakove majke Viši sud u Beogradu donio je rješenje o privremenoj mjeri u odnosu na imovinu u njenom vlasništvu, odnosno da je blokirana za prodaju i iznajmljivanje.

Pred Višim sudom u Beogradu nedavno je počeo i krivični postupak protiv oca i majke dječaka, kao i instruktora i vlasnika streljačkog kluba u kojem je, kako se sumnja, K. K. učio da puca, dok je maloljetnik krivično neodgovoran, jer u trenutku masakra nije navršio 14 godina. Pored ovog parničnog postupka vodi se još jedan po tužbi 27 članova porodice ubijenih, a nedavno je i nastavnica koja je teško ranjena u pucnjavi podnijela tužbu protiv roditelja.

federalna.ba/RTS

Viši sud Beograd OŠ Vladislav Ribnikar suđenje masakr
Tužilaštvo BiH početak suđenje Srebrenica
0 16.05.2024 14:01
OŠ Vladislav Ribnikar godišnjica obilježavanje Beograd
0 03.05.2024 09:42
Gerard Depardieu suđenje
0 30.04.2024 13:05
Reichsburger grupa suđenje
0 29.04.2024 09:53