Rekvizit Titanica koji je "Rose održao na životu" prodan za 718.750 dolara
(Izvor: Alamy)

Rekvizit Titanica koji je "Rose održao na životu" prodan za 718.750 dolara

Plutajući komad drveta koji je održao Titanicovu Rose živom prodan je na aukciji za 718.750 dolara na aukciji. Još od izlaska filma 1997. obožavatelji su se pitali je li komad dovoljno velik da na je s njom pošao i ljubavnik Jack, te se tako i on spasio od ledene smrti.

U popisu je navedeno da je rekvizit "izazvao mnogo rasprave obožavatelja". Prodaja je izvršena tokom aukcije rekvizita i kostima u vlasništvu lanca restorana i odmarališta Planet Hollywood.

U blockbusteru, fiktivni Jack, kojeg glumi Leonardo Di Caprio, insistira na tome da je ploča - dio okvira vrata - dovoljno velika samo za njegovu ljubavnicu Rose, koju glumi Kate Winslet. Kasnije je umro u ledenom Atlantiku, a tijelo mu je palo u dubine oceana. U epizodi Mythbusters-a iz 2012., redatelj Titanica James Cameron otkrio je da prima desetke e-poruka dnevno u kojima se Rose zbog scene naziva "sebičnom", a Jacka "idiotom".

No, stavio je tačku na raspravu, rekavši da je prema scenariju filma, Jack morao umrijeti.

"Možda smo zeznuli i ploča je trebala biti malo manja, ali tip je morao umrijeti", rekao je.

Pomenuti komad, koji se često pogrešno smatra vratima, u stvari je komad krhotina preostalih iz tragedije 1912., naveli su aukcionari Heritage Auctions. A govoreći o raspravi o tome je li ploča mogla primiti oboje, popis navodi: "Dugačak je 2,4 metra i širok 1 metar.

Ostali rekviziti predstavljeni na aukciji uključivali su bič iz Indiane Jonesa i hrama propasti, koji je prodan za 525.000 dolara. Odijelo Spidermana koje je nosio Toby Maguire prodano je za 125.000 dolara, dok je sjekira kojom je Jack Nicholson u filmu The Shining provalio vrata kupaonice dok je najavljivao "Evo Johnnyja!" privukao isti iznos.

Aukcija, koja je završila u nedjelju navečer, prikupila je 15,68 miliona dolara, što ju je učinilo jednom od najuspješnijih prodaja zbirke rekvizita i kostima, saopćio je Heritage Auctions.

"Bilo je toliko nadmetanja... da smo mnogima izgubili trag", rekao je Joseph Maddalena iz Heritagea.

federalna.ba/BBC

rekviziti Titanic aukcija