Prilog Irene Antić

Reis Kavazović: Ovu zemlju smo posudili od naše djece i unuka

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović u bajramskoj hutbi pozvao je muslimane da ne potcjenjuju lekcije naučene u bliskoj prošlosti. „Držimo se vjere, čuvajmo narodne običaje i tradiciju“, kazao je reis Kavazović. Vjernike je pozvao na solidarnost, zajedništvo i činjenje dobra. Bajram je poruka blizine Bogu i ljudima. „Simbolika darivanja kurbanskog mesa poziv je na domovinu jednakih ljudi, bez nasilja i podjela“, poručio je Kavazović.

Radost Kurban-bajrama vjernici širom BiH dijele danas sa svojom porodicom, rodbinom, prijateljma i komšijama. Povoljnija epidemiološka situacija omogućila je mnogima da ovaj Bajram provedu u svojoj zemlji.

Centralna bajramska svečanost za područje Medžlisa Iskamske zajednice Srebrenica održana je u Bijeloj džamiji. Damir ef. Peštalić, glavni imam ovog medžlisa, u bajramskoj hutbi je poručio da je radost dostojanstveno dočekivati bajrame u Srebrenici. “Svakog Bajrama se podsjećamo na dužnosti prema našoj rodbini i komšijama. Držimo se naše vjere, čuvajmo naše običaje i tradiciju“, poručio je Peštalić. Klanjanjem bajram-namaza u džamiji Ferhadija, muslimani u Banjaluci dočekali su prvi dan Kurban-bajrama. Muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović istakao je važnost zavičaja rekavši da čovjek kreće iz jednog mjesta u koje se vraća – to je rodna gruda – i da je, zbog bolje epidemiološke situacije, ove godine u Banjaluku došlo više Bošnjaka iz dijaspore da Bajram proslavi sa svojim najbližima u krugu porodice.

Klanjanjem bajram-namaza u Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji u Zenici okupljeni vjernici podijelili su radost zbog dolaska Kurban-bajrama, ali i tugu s porodicama žrtava iz Prijedora te poginulih u sinoćnjoj saobraćajnoj nesreći nadomak Zenice, u kojoj su život izgubile tri, a još jedna mlada osoba je teško povrijeđena. „Jedna od ideja Kurban-bajrama jeste ideja žrtvovanja za opće dobro“, kazao je u svojoj bajramskoj hutbi zenički muftija hafiz Mevludin ef. Dizdarević.

Centralna bajramska svečanost za područje Mostarskog muftijstva održana je u Krađoz-begovoj džamiji. Bajram-namaz predvodio je muftija Salem ef. Dedović. Vjernike je pozvao da čuvaju porodične vrijednosti, da budu promotori društvene etike koja ne podilazi i ne predaje se pred pošastima konzumerizma, hedonizma i otužnog populizma. U prisustvu velikog broja vjernika jutros je i u džamijama Unsko-sanskog kantona klanjan bajram-namaz. U bihaćkoj Gradskoj džamiji bajramsku hutbu uputio je Suad ef. Mahmutović. „Kada su džamije pune, i naše duše su pune“, poručio je Mahmutović, uz bajramsku čestitku svima koji osjećaju radost i njeguju vrijednosti i tradiciju Kurban-bajrama.

Kurban-bajram Bajram Federalni radio Radio Federacije BiH Husein Kavazović
sport Federalni radio
0 20.10.2021 23:30
Vijesti u 22 Federalni radio
0 20.10.2021 22:09
Husein Kavazović Husein ef. Kavazović
0 20.10.2021 18:52
sport Federalni radio
0 20.10.2021 18:10
Vijesti u 17 Federalni radio
0 20.10.2021 18:09