Redžo Mehić: Jednokratna pomoć penzionerima nije rješenje u ovoj krizi

U Federaciji Bosne i Hercegovine penzioneri su uz redovnu julsku penziju primili i po 100 maraka, kao pomoć za izuzetno težak i nepovoljan položaj ove populacije u postojećim ekonomskim okolnostima te izuzetno visokoj inflaciji. Sličnu pomoć, iz federalnog budžeta Vlada Federacije BIH izdvojila je i za druge ugrožene kategorije stanovništva i sredstva će primiti narednih dana. Ali to nije rješenje. Svima je jasno da je to nedovoljno – kaže Redžo Mehić predsjednik Saveza penzionera Federacije BIH. 

Upravni odbor Saveza udruženja penzionera u Federaciji BiH uputio je Vladi Federacije Bosne i Hercegovine zahtjeve, 1. Juna ove godine , sa nekoliko pitanja o kojim žele razgovarati – kaže Redžo Mehić predsjednik Saveza penzionera.

Prvo pitanje je povećanje najniže penzije, drugo da se ispravi nepravda oko vanrednog usklađivanja penzija a treće pitanje, možda važnije nego oba prethodna, da Vlada razmisli, osmisli, i počne da primjenjuje program socijalnih, ekonomskih mjera pomoći stanovništvu , u sklopu toga i penzionerima, a u krizi izazvanoj inflacijom, i enormnim rastom cijena. Vlada FBIH, nije odgovorila Upravnom odboru, ali je očito radila-kaže Mehić i dodaje da je Vlada FBIH 7. jula donijela Uredbu o pomoći stanovništvu zbog krize izazvane izuzetnim rastom cijena. Uredbom je predviđeno nekoliko mjera, medju kojim i jednokratna novčana pomoć za 378.000 penzionera. I to su ispoštovali. Takodjer , za 100.000 bivših boraca koji primaju dodatak i njima je predvidjeno po 100 KM. I još 53.000 civilnih žrtava rata i drugih. Prema tome, oko 500.000 osoba je obuhvaćeno sa jednokratnom novčanom pomoći, kaže predsjednik Saveza penzionera i naglašava kako je Vlada Federacije BIH predvidjela i materijalnu pomoć iz robnih rezervi.  A naloženo je i kantonima da u skladu sa mogućnostima učine napore i pomognu stanovništvu, posebno penzionerima.....

Mehić kaže da ovo nije dovoljno za prevazilaženje krize u kojoj se nalazimo. Sama riječ jednokratna pomoć, to vam nigdje ne ulazi u osnovicu, to je jednokratna pomoć. Dobije se, potroši se....

Na vanrednoj sjednici UO Saveza penzionera ponovo smo potencirali, podržavamo mjere Vlade ali smatramo nedovoljnim, ističe Redžo Mehić, i dodaje kako su ponovo zatražili rješavanje ranije postavljenih pitanja, jer ljudi su na izdisaju.

Svjedočimo koliki je rast cijena, neizvjesnost oko energenata, ide zima, neizvjesnost oko žitarica, navodi Mehić, koji očekuje da Federalna vlada odgovori na pomenuta pitanja.

Osim ovog, velika teškoća za penzionere je i što medju njima je veliki broj oboljelih sa hroničnim dijagnozama a lijekovi su skupi ...

Za penzionere koliko je važna redovna penzija ništa manje nije važna zdravstvena zaštita, koja je u Federaciji BIH toliko razjedinjena , neorganizovana, nefunkcionalna. U to smo se uvjerili posebno u periodu koronavirusa pa su u sjenci ostali najteži slučajevi i najteža hronična oboljenja koja nisu čak ni popraćena a nisu došli na red ni brojni operativni zahvati itd. Stoga, naglašava predsjednik Saveza penzionera, zahtijevamo od Federalne vlade reformu zdravstvenog sistema. Jer evo u strukturi utroška jedne penzije , na prvom mjestu idu troškovi za lijekove, pa zatim komunalne usluge a tek na trećem mjestu ono što ostane za golo preživljavanje. Mi zato imamo, kaže Režo Mehić, u prošloj godini u Savezu penzionera, od ovih 200.000 aktivnih članova gotovo 15.000 preminulih, u najvećoj mjeri to je zbog neodgovarajuće zdravstvene zaštite i loše ishrane.

Redžo Mehić penzioneri umirovljenici Federalni radio
sport Federalni radio
0 17.08.2022 17:17
Vijesti u 17 Federalni radio
0 17.08.2022 16:55
sport Federalni radio
0 16.08.2022 23:40
Vijesti u 22 Federalni radio
0 16.08.2022 22:35
Vijesti u 17 Federalni radio
0 16.08.2022 17:24
sport Federalni radio
0 16.08.2022 17:23