Prilog: Maida Alić

Reakcije na presudu: Žrtve poručile - tužit ćemo Srbiju, ovo je dokaz o učešću u agresiji na BiH

Moga sina nijedna presuda ne može vratiti, ali nek se zna da se zločin ne isplati, kazala je Kada Hotić iz Udruženja majke enklava Srebrenica i Žepa koja je svoj život posvetila borbi za istinu i pravdu:

 

„Niti jedna kazna ne može podmiriti ono zlo koje su počinili. Ova dvojica iz vrha državne bezbjednosti Srbije su dokaz da je Srbija učestvovala u agresiji na BiH. Ne može negirati da je bila po strani.“

 

Razlike su dobre ali podjele nisu, moramo dijeliti ljude samo na dobre i na zločince, kazala je Munira Subašić predsjednica Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa zadovoljna posebno dijelom presude koji govori o učešću državnog vrha Srbije u agresiji i zločinima u našoj zemlji. Bez istine nema pravde, poručuje:

 

“Ova presuda je pokazala da je Srbija odgovorna, što smo mi i znali. Djeci treba kazati pravu istinu, ne držati ih u lažima! Neka sve žrtve sa Balkana pomognu da se naša unučad okrenu prema budućnosti. Bez istine nema pravde, bez pravde nema povjerenja, bez povjerenja nema pomirenja.”

 

Jovica Stanišić i Franko Simatović su odgovorni i za strijeljanje šestorice dječaka i mladića iz Srebrenice na lokalitetu Godinjskih bara. Te zločine počinili su pripadnici zloglasnih Škorpiona koji su zajedno sa Žutim osama, Crvenim beretkama, Arkanovim tigrovima i Šešeljevcima bili podređeni Stanišiću i Simatoviću. Nažalost, majka tada ubijenog maloljetnog Azmira, Nura Alispahić, nije dočekala pravdu, ali njenu i borbu drugih majki koje nisu među živima nastavljaju žene iz srebreničkih udruženja. Nura Begović i Fazila Efendić:


„Ne smije se više negirati genocid, još jedna pozitivna odluka za što su kažnjeni Srbija i zločinci, imamo podršku da tražimo satisfakciju.“

„Ne može nama niko nadoknaditi našu djecu. Pa, koliko godina plačem i razmišljam gdje je moje dijete, pa što ga ubiše, iz školske klupe izveden i ubijen , pa što to, i ovo treba da bude opomena političarima iz Srbije da znaju da će pravda doći kad tad i da se srame kad veličaju ratne zločince.“

 

Sedmog juna Udruženje majki enklava Srebrenica i Žepa i Udruženje žrtava i svjedoka genocida u BiH ima sastanak sa generalnim sekretarom UN-a. Tražit ćemo fond kojim žrtve trebaju biti zadovoljene, kazala je Munira Subašić:

 

„Mi smo tužili i Vladu Nizozemske, pa smo uspjeli da presudimo. Imamo dobre advokate, vjerovatno ćemo to tako uraditi i prema Srbiji i prema Republici Srpskoj.”

 

Konačno imamo ono na čemu insistiramo sve ove godine, kaže  Murat Tahirović iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida:

 

„Nakon ovoga treba dobro razmotriti postoji li odgovornost da se pokrene novi postupak protiv Srbije, treba razmotriti mogućnost o donošenju zakona o pravima žrtava torture u BiH.“

 

Šefovima Službe državne bezbjednosti Srbije na teret se stavljaju i zločini u Sanskom Mostu. Sadmir Alibegović, predsjednik Udruženja logoraša Sanski Most nakon presude za Radio Federacije kaže:

 

„Odgovornost dvojice čelnike Službe državne bezbjednosti Srbije je daleko veća ali smo ipak na kraju zadovoljni činjenicom da su proglašeni krivim za UZP i zločine u Bijeljini, Sanskom Mostu, Zvorniku, Orašju i drugim mjestima.“

 

Da je presuda pravedna smatra i advokatica Vasvija Vidović: 

 

„Bilo bi prosto nevjerovatno da je utvrđen UZP za događaje koji su se dešavali vezano za Hrvatsku, a da nije utvrđen UZP kada je u pitanju ratno rukovodstvo Srbije za događaje koji su se desili u Hrvatskoj i u BiH.“

 

Sonja Biserko predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji kaže da je ovo pomak u odnosu na dvije ranije presude u ovom najdužem sudskom procesu:

 

„Mislim da se može biti zadovoljan jer to sada upotpunjuje jednu sliku onoga šta je bilo u Bosni.“

 

Presudu je komentirao i profesor Ustavnog prava Kasim Trnka kazavši da sada mora doći do potpune izmjene u pogledima na događaje iz 90-tih godina na prostoru bivše Jugoslavije, a posebno BiH.

Franko Simatović Jovica Stanišić Federalni radio
Vijesti u 22 Federalni radio
0 14.07.2024 23:21
Vijesti u 17 Federalni radio
0 14.07.2024 17:55
sport Federalni radio
0 14.07.2024 17:04
Vijesti u 12 Federalni radio
0 13.07.2024 12:28
sport Federalni radio
0 12.07.2024 23:42
Vijesti u 22 Federalni radio
0 12.07.2024 21:41