Razgovori o čelnim pozicijama u Evropskoj uniji očekuju se i na samitu G7

Razgovori o čelnim pozicijama u Evropskoj uniji očekuju se i na samitu G7

Iako to nije službeno na dnevnom redu, očekuje se da će čelnici Njemačke, Francuske i Italije održati prve razgovore o sljedećim visokim poslovima u Evropskoj uniji na sastanku G7 u talijanskom Bariju prije večere sljedećeg ponedjeljka u Bruxellesu s drugim čelnicima EU-a, piše Euractiv.

Paket dogovora koji kruži Bruxellesom predlaže drugi mandat za Ursulu von der Leyen kao predsjednicu Evropske komisije, portugalskog socijalističkog premijera Antónia Costu kao šefa Evropskog vijeća i maltešku zastupnicu u Evropskom parlamentu i aktualnu predsjednicu Evropskog parlamenta Robertu Metsolu koja se vraća na svoju ulogu.

Posao glavnog diplomata EU-a predviđen je za liberalnog političara i mogao bi pripasti estonskoj premijerki Kaji Kallas ili čak njenom belgijskom kolegi u odlasku Alexanderu De Croou.

Politički, suprotno predizbornim projekcijama, nije se mogao isključiti brzi paket dogovora.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron suočava se s unutarnjom bitkom, a dogovor o čelnim mjestima u EU prije prvog kruga parlamentarnih izbora 30. lipnja mogao bi biti u njegovom interesu.

Izvori EPP-a kažu za Euractiv da će Macron nastojati biti "konstruktivan" i izbjegavati "stvaranje fronte" s Bruxellesom s obzirom na previranja kod kuće.

Sa svoje strane, njemački kancelar Olaf Scholz osjeća politički pritisak u Berlinu nakon što je zaostao za CDU-om desnog centra i krajnje desničarskim AfD-om na izborima za EU. Štoviše, njegovi koalicijski partneri postavljaju uvjete za podršku kandidatkinji EPP-a Ursuli von der Leyen.

Italijanka Giorgia Meloni rekla je da je "prerano" razgovarati o slučaju von der Leyen, a izvori sugeriraju da ona želi veliki portfelj u sljedećoj izvršnoj vlasti.

federalna.ba/Fena

samit G7 države G7 Evropska Unija
Evropska Unija osudila Izraelski parlament
0 19.07.2024 15:03
Dimitrij Peskov Evropska Unija militarizacija
0 18.07.2024 12:53
Ursula von der Leyen Evropska Unija zastupnici četvrtak
0 16.07.2024 09:45
Njemačka Evropska Unija fiskalna pravila
0 16.07.2024 08:43
Evropska Unija sankcije Iran
0 15.07.2024 15:36
populacija Evropska Unija porasla
0 11.07.2024 14:35