Raštika se pozicionirala kao hercegovački kulinarski brend

Prilog: Mili Papić

Simbol Hercegovine – Raštika, ili lisnati kelj, zeljasto je mediteransko povrće dostupno na trpezi u gotovo sva godišnja doba. Okrugli sto o projektu “Pričam ti priču o mostarskoj kuhinji”, posvećen je upravo najpoznatijoj biljci koja raste u Hercegovini, a koju nutricionisti posljednjih godina pokušavaju popularizirati.

 

Nimalo razmažena raštika u određenim dijelovima škrte hercegovačke zemlje predstavlja jedino povrće koje uspijeva i to čak kao ‘samoniklo’. Takve karakteristike su je predodredile da bude miljenica Hercegovine. Raštika, kao vrlo zdrava namirnica, othranila je generacije Hercegovaca i jedino je zelenilo koje je izdržavalo ljetne suše i zimske hladnoće.

“Posebice u prošlosti bila je često i jedino zimi dostupno povrće”, kaže predsjednica Udruženja Incijativa građanki i građana Mostara Ifeta Ćesir-Škoro.

„Govorimo o proizvodima koji su karakteristični za ovo područje i koji govore o kuhinji koja je specifična za Grad Mostar“, dodaje Ćesir-Škoro.

Raštika se danas nalazi i kao dio turističke ponude, navodi profesorica u turističko-ugostiteljskoj školi Ivona Nikolić:

 

„Za Hercegovinu bi bilo značajno istaknuti da je jako bogata i raznolika kuhinja, slična je bogatstvu i raznolikosti njenih krajolika, kao i životnih klimatskih uvjeta. Sve je to stvorilo jedan specifičan ukus, koji će te zavoljeti  i koji je prepoznatljiv u svjetskoj gastronomiji, pa tako i raštika.“      

 

Specifičnost raštike na području Hercegovine je osigurana činjenicom da se sjeme ne može nabaviti u trgovinama u kojima se nabavlja sjeme za druge kulture, već se ono čuva u svakoj kući koja se bavi uzgojem raštike.

 

„Smatram da je ona još uvijek relativno zapostavljena , kako kod nas – tako i u svijetu. Raštika je zahvalna za uzgoj”, zaključuje nastavnica u turističko-ugostiteljskoj školi Amra Dedić.

raštika Federalni radio