Prilog Ermina Jalimam

Rajlovac: otvoren obnovjeni objekat straže Oružanih snaga BiH

Ministar odbrane BiH Zukan Helez i ambasador Velike Britanije u BiH Džulijan Rajli (Julian Reilly) danas su u kasarni Rajlovac svečano otvorili renovirani objekat straže Oružanih snaga BiH u koji je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva uložila 1,3 miliona KM. Ceremoniji je prisustvovao i britanski specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Stjuart Pič (Stuart Peach).

 

U kasarni Rajlovac svečano je otvoren i pripadnicima Oružanih snaga predat na korištenje renovirani objekat za smještaj straže, kao i sistem tehničke zaštite. Projekat je rezultat donacije Velike Britanije, u okviru projekta "Žene, mir i sigurnost", te u skladu sa svim rodno osjetljivim i NATO standardima, kazao je ministar Zukan Helez.

 

„Renoviranje objekta straže i uspostava sistema tehničke zaštite u kasarni Rajlovac su samo dio brojnih projekata unapređenja kapaciteta OSBiH koje su finansirali naši prijatelji iz Velike Britanije“, rekao je Helez.

 

Ambasador Velike Britanije u našoj zemlji Džulijan Rajli je istakao da je ovo jedan u nizu projekata podrške putu reformi i modernizaciji sektora odbrane BiH.

 

„Nadam se da je Britanska ambasada dokazala svoju predanost u pružanju podrške OSBiH proteklih godina ulaganjem više od  milion funti kroz "Žene, mir i sigurnost" mrežu načelnika odbrane i više od dva miliona funti u ključne infrastrukturne projekte.  Nećemo se zaustaviti ovdje“, naveo je Rajli.

 

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general-pukovnik Gojko Knežević naglasio je da danas u OSBiH rame uz rame s muškarcima služi i 875 žena koje čine 10,4 posto ukupnog osoblja.

 

„Namjera nam je da poboljšamo uslove života i rada žena i muškaraca na vojnim lokacijama, a prioritetno na lokacijama u kojim se boravi 24 sata dnevno kako bi naše pripadnike učinili zadovoljnijim i poboljšali interesovanje potencijalnih novih pripadnika“, kazao je Knežević i zahvalio Britanskoj ambasadi na podršci.

 

Ceremoniji je prisustvovao i britanski specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Stjuart Pič (Stuart Peach) koji je potcrtao da je današnja svečanost mali korak na putu modernizacije i reformi OSBiH, te da je impresioniran što je projekt realizovan zajedničkim radom vojnog i civilnog sektora u BiH.

Rajlovac kasarna
Djed Mraz Djeda Mraz kasarna Dubrave
0 13.12.2023 18:09
Oružane snage BiH 1. decembar Ministarstvo odbrane BiH Rajlovac
0 30.11.2023 14:08
Vlada USK Bihać kasarna oružje Hrvatska
0 24.08.2023 09:46
Armenija kasarna požar
0 19.01.2023 17:15