Radijski svezak - In memoriam: Vojislav Vujanović

Radijski svezak

In memoriam

Vojislav Vujanović /Bosanska Gradiška, 1937. - 11. januar 2018.)

Pozorišni, književni i likovni kritičar Vojislav Vujanović školovao se u Banja Luci, Zagrebu, Beogradu i Sarajevu. Na sarajevskom Filozofskom fakultetu završio je studij Orijentalne filologije. Dugi niz godina V.Vujanović bio je novinar lista „Oslobođenje“, „Večernjih novina“, te u programima Radija Sarajevo, Radija BiH i Radija Federacije BiH.  Bio je član redakcije studentskog lista "Naši dani", časopisa "Pozorište", časopisa Trećeg programa Radio Sarajeva i časopisa "Stećak".
Poeziju je pisao od rane mladosti, ali njegovo glavno opredjeljenje bilo je pisanje pozorišne, likovne i književne kritike. Studije, eseje i kritike objavljivao je u svim značajnijim listovima i časopisima u BiH i bivšoj Jugoslaviji.

Pored brojnih knjiga iz književnosti i likovne umjetnosti, Vojislav Vujanović objavio je više monografija iz oblasti teatarske umjetnosti. Takođe, Vojislav Vujanović je bio član Društva pisaca BiH, član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost, član Upravnog odbora Srpskog humanitarnog udruženja „Dobrotvor“; aktivni član i predsjednik Likovne komisije u SKPD „Prosvjeta“ Sarajevo i član Upravnog odbora Međunarodnog foruma Bosna. Vojislav Vujanović je pisao i za list FondekoSvijet.

Vojislav Vujanović umro je 11.januara 2018.godine.

Autor Serijala  –  Mirsad Mulabegović

Tonska realizacija  –  Mirsad Tukić

 

Foto - https://vujanovic.art.blog/o-autoru/ - Portret V.Vujanovića – Zdravko Novak, 2009.

Federalni radio Vojislav Vujanović
sport Federalni radio
0 25.01.2021 23:41
Vijesti u 22 Federalni radio
0 25.01.2021 21:58
Federalni radio
0 25.01.2021 18:44