Otvoreni smo za razgovore o oživljavanje crnomorskog sporazuma o žitu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin sastali su se u ponedjeljak u ruskom primorskom gradu Sočiju.

"Poruka koja će biti objavljena na konferenciji za novinare nakon našeg sastanka biće veoma važan korak prema cijelom svijetu, posebno prema nerazvijenim afričkim državama", rekao je Erdogan prije bilateralnog sastanka sa Putinom.

Erdogan se nalazi u jednodnevnoj radnoj posjeti Sočiju kako bi sa Putinom razgovarao o aktuelnim regionalnim i globalnim pitanjima, kao i bilateralnim odnosima.

Oživljavanje prošlogodišnjeg historijskog sporazuma o crnomorskom žitu koji je pomogao u ublažavanju globalne krize hrane također će biti na dnevnom redu sastanka.

Očekuje se da će dva predsjednika nakon sastanka održati i zajedničku konferenciju za novinare.

Osvrćući se na trgovinske odnose, Erdogan je rekao da obim trgovine između Turske i Rusije iznosi 62 milijarde dolara.

“Veoma nam je drago što poduzimamo korake ka cilju dostizanja razmjene od 100 milijardi dolara“, dodao je Erdogan.

Istakao je da se guvernerka Centralne banke Turske Hafize Gaye Erkan također nalazi u delegaciji tokom posjete Sočiju.

"Vjerujem da je sastanak guvernera naših Centralnih banaka važan za poduzimanje koraka za korištenje domaće valute u bilateralnim odnosima", kazao je Erdogan.

-Očekuje se da će se na stolu naći i problem izvoza žita-

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u ponedjeljak da je tempo u razvoju odnosa između Rusije i Turske sačuvan.

"Tempo razvoja odnosa između Rusije i Turske, koji je postignut direktni učešćem turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i dalje se održava", rekao je Putin na početku sastanka sa Erdoganom u ruskom primorskom gradu Sočiju.

Putin je kazao da je trgovinska razmjena između Turske i Rusije prošle godine porasla za 86 posto, a trend se nastavio i u 2023.

Dodao je da se nada da će uskoro završiti i pregovore o  razvoju gasnog čvorišta u Turskoj.

"Postigli smo napredak i nadam se da ćemo uskoro završiti pregovore o razvoju gasnog čvorišta u Turskoj kako bi energetska situacija u regionu bila stabilnija i uravnoteženija", rekao je Putin.

Ruski lider je istakao da je Turska postala članica "međunarodnog kluba nuklearnih država" nakon isporuke nuklearnog goriva turskoj nuklearnoj elektrani Akkuyu.

“Sljedeće godine, ako sve bude po planu, puštamo prvi blok. Zanimljive su druge moguće opcije za nastavak naše saradnje po tom pitanju”, dodao je Putin.

Dodao je da će s predsjednikom Erdoganom razgovarati i o ukrajinskoj krizi.

“Otvoreni smo i za razgovore o dogovoru o žitu“.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan doputovao je u ponedjeljak u ruski primorski grad Soči u sklopu jednodnevne radne posjete čiji cilj je oživljavanje crnomorskog sporazuma o žitu.

federalna.ba/AA

Recep Tayyip Erdoğan Vladimir Putin žito
Rusija Vladimir Putin vojska
0 02.12.2023 09:52
Vladimir Putin G20
0 19.11.2023 20:44
Recep Tayyip Erdoğan Turska Izrael Palestina zločini Pojas Gaze
0 18.11.2023 17:33
Recep Tayyip Erdoğan Olaf Scholz
0 17.11.2023 21:33