Puračka ćaska čeka upis na UNESCO listu svjetske baštine
Puračka ćaska - gastronomski specijalitet i turistička atrakcija prvo je autohtono jelo koje je proglašeno nematerijalnom kulturnom baštinom BiH. Nosilac projekta upisa ovog elementa nematerijalnog kulturnog naslijeđa je Kulturno-umjetničko društvo „Puračić“, a stručnu podršku identifikaciji i upisu dali su i Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona, te ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK.
Puračka ćaska se priprema na način da se juneće meso izrezano na kockice “krčka” zajedno sa začinima. Nakon što je dovoljno skuhano, odnosno u trenutku kada već postaje mekano, pripremaju se specijalne zemljane zdjelice- ćaske, koje se zagriju do određene temperature. Nakon toga se vreo sadržaj sipa u ćaske. Potom se one stavljaju pod peku, te se zapeku otprilike 20 minuta. Nakon što se na vrhu stvori tanana korica jelo je spremno za degustiranje. Tajna recepture puračke ćaske ogleda se u odnosu namirnica, odnosno začina koji se stavljaju.
O tradicionalnoj kuhinji i recepturama ovog kraja, kulinarskom turizmu i gastro užitku, za Radio Federacije BiH govori voditelj Turističke zajednice TK Miralem Mešković.