Prva fotografija "čudovišta" mliječnog puta
(Izvor: Event Horizont Telescope)

Prva fotografija "čudovišta" mliječnog puta

Ovo je ogromna crna rupa, prikazana po prvi put, koja se nalazi u centru naše galaksije. Poznata je kao Strijelac A*, objekat koji je zapanjujućih četiri miliona puta veći od mase našeg Sunca. Ono što je prikazano na fotografiji jeste centralna tamna regija u kojoj se nalazi rupa, okružena svjetlošću koja dolazi od pregrijanog plina ubrzanog ogromnim gravitacijskim silama.

Prsten rupe je otprilike veličine Merkurove orbite oko naše zvijezde. To je oko 60 miliona kilometara ili 40 milja. Srećom, ovo čudovište se nalazi daleko od nas, nekih 26 hiljada svjetlosnih godina, tako da ne postoji mogućnost da ikada dođemo u opasnost. Fotografija je nastala od strane međunarodnog tima pod nazivom Event Horizon Telescope kolaboracija.

Ovo je njihova druga slika nakon što su, 2019. godine, objavili sliku džinovske crne rupe u srcu druge galaksije pod nazivom Messier 87 ili M87. Taj objekat je bio više od hiljadu puta veći sa 6,5 milijardi puta većom masom od našeg Sunca. ''Ova nova slika je posebna zbog toga što se radi o našoj masivnoj crnoj rupi'', rekao je profesor Heino Falcke, jedan od evropskih pionira koji stoje iza EHT projekta.

''Rupa se nalazi u 'našem dvorištu', a ako želite da shvatite crne rupe i kako one funkcionišu, ova će vam pokazati kako, jer je mi vidimo u zamršenim detaljima'', rekao je njemačko-holandski naučnik sa Univerziteta Radboud Nijmegen za BBC vijesti.

federalna.ba/BBC

crna rupa svemir Mliječni put