Prilog Ermine Jalimam

Protestovali doktori stomatologije i medicine, traže jednaka prava u cijeloj Federaciji

Doktori i zdravstveni radnici iz Federacije BiH održali su danas protest u Sarajevu ispred zgrade Federalne vlade. Traže hitno usvajanje zakona o reprezentativnosti i izjednačavanje prava doktora na području cijele Federacije BiH.

Stotinjak  doktora medicine i stomatologa iz Federacije, naoružani transparentima i zviždaljkama, počeli su protest u simboličnih minut do 12, ogorčeni zbog stalnog odgađanja usvajanja zakona o reprezentativnosti. Traže da Vlada Federacije na sutrašnjoj sjednici usvoji zakon koji je već usaglašen te ga uputi u parlamentarnu proceduru, kako bi bio usvojen tokom ovog i narednog mjeseca. Bez tog zakona su taoci neodgovorne politike, jer ne mogu zastupati sebe niti tražiti svoja prava, kaže predsjednik Saveza sindikata doktora medicine i stomatologije Rifat Rijad Zaid.

“Čekamo da Vlada FBiH uradi ono što je trebala prije četiri godine. Bila je dužna po zakonu o radu 2016. godine da u julu 2017. usvoji zakon kojim se rješavaju statusna pitanja sindikata i poslodavaca direktno, a indirektno članova. Sindikat doktora okuplja 92 posto doktora u FBiH i ovo jedini način da doktori riješe svoja statusna pitanja da nam se ne desi ono što se dešavalo 2017. godine – egzodus“.

Protesti će biti održani i sutra, a ako se ne pokrene procedura usvajanja zakona o reprezentativnosti, protesti će biti svakodnevni, a moguća je uskoro i odluka o stupanju u generalni štrajk, poručili su iz ovog saveza. Istovremeno, sutra će ispred sjedišta kantonalne Vlade protest organizovati i Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo i Sindikat Kliničkog centra. Razlog je odgađanje potpisivanja novog granskog kolektivnog ugovora i bahat odnos Vlade Kantona, zbog čega članovi sindikata poručuju da su spremni ići do kraja. Doktor Mubera Šahinagić:

„Mi ćemo povući naše ljude sa trijaža, vakcinacije u Zetri, povući ćemo se iz kovid centara. Klinički centar će stati sa svim poslovima koji direktno ne dovode ljudski život u pitanje. Jedina smo grupa zdravstvenih radnika u Evropi koja nema nikakva prava, radimo bez bilo kakvog zakonskog okvira“, poručila je dr Šahinagić.

protest Federalni radio Radio Federacije BiH
Vijesti u 12 Federalni radio
0 01.10.2022 12:28
Vijesti u 22 Federalni radio
0 01.10.2022 12:26
sport Federalni radio
0 01.10.2022 00:08
Vijesti u 17 Federalni radio
0 30.09.2022 17:53
Pod lupom Koalicija Pod lupom izbori Federalni radio
0 30.09.2022 17:24
Rusija Ukrajina Federalni radio
0 30.09.2022 17:23