Pronađeni meksički detektivi koji su tragali za sudbinom 43 nestala studenta
(Izvor: Ginnette Riquelme/Reuters)

Pronađeni meksički detektivi koji su tragali za sudbinom 43 nestala studenta

Dva detektiva koji traže 43 studenta koji su nestali prije skoro 10 godina pronađena su neozlijeđeni. Prije dva dana u meksičkoj državi Guerrero na pacifičkoj obali prijevljen je njihov nestanak, naveli su zvaničnici.

Zvaničnici u utorak nisu rekli kako su dva federalna detektiva, muškarac i žena pronađeni, niti da li su oslobođeni iz zatočeništva. Ranije u utorak, predsjednik Andrés Manuel López Obrador rekao je da je pokrenuta potraga kako bi se pronašla dva federalna detektiva, muškarac i žena. Govoreći na svom dnevnom brifingu za medije, Lopez Obrador je rekao: "Nadam se da ovo nije povezano s onima koji ne žele da pronađemo mlade."

Nestanci su posljednji znak generaliziranog sloma reda i zakona u državi Guerrero, države u kojoj se nalazi poznato ljetovalište Acapulco. Državu već deceniju muči slučaj 43 studenta seoskog učiteljskog koledža u Guerreru koji su nestali 2014. i za koje se vjeruje da su ih lokalni zvaničnici oteli i predali narko-bandi kako bi ih ubili. Studenti tog koledža, koji se nalazi u Tistli, sjeverno od Acapulca, imaju dugu istoriju demonstracija i sukoba s policijom, a prošle sedmice je jedan student ubijen iz vatrenog oružja u, kako je policija rekla, sukobu sa studentima koji su se vozili u ukradenom automobilu.

Jedan od policajaca koji je učestvovao u toj pucnjavi priveden je i stavljen pod istragu, nakon što je predsjednik opisao pucnjavu kao "zloupotrebu ovlaštenja" i potvrdio da ubijeni student nije pucao iz pištolja. Međutim, López Obrador je u utorak priznao da je privedeni državni policajac pobjegao iz državnog pritvora prije nego što je predat saveznom tužiocu.

Predsjednik je sugerirao da policija države Guerrero nije propisno čuvala svog kolegu, rekavši da "protokoli hapšenja nisu ispoštovani".

Bilo je malo dokaza da bi predsjednikova obećanja da će istražiti prošlosedmičnu pucnjavu – ili sudbinu nestala 43 studenta – smirila tradicionalno nasilne proteste studenata.

Demonstranti, studenti u utorak su upali u urede državnog tužilaštva u Chilpancingu, glavnom gradu države Guerrero, postavili eksploziv i zapalili 11 policijskih patrolnih vozila. Tužilaštvo je saopštilo da su u napadu povrijeđena četiri njegova radnika.

Vjeruje se da su 43 nestala studenta ubili i spalili članovi narko-bande. Dvojica detektiva bili su dio višegodišnjeg napora da se otkrije gdje su bačeni posmrtni ostaci učenika. Lopez Obrador nije precizirao kada su detektivi nestali.

Vlasti su uspjele identificirati spaljene dijelove kostiju samo trojice od 43 nestala učenika. Posao uglavnom uključuje potragu za tajnim deponijama tijela u ruralnim, izolovanim dijelovima države u kojima su aktivni narko karteli. Narko-karteli u Guerreru su toliko dominantni da se na video-snimcima objavljenim na društvenim mrežama ove sedmice vide pripadnici narko bandi kako brutalno tuku vozače autobusa u Acapulcu jer nisu djelovali kao stražari za kartel.

Na jednom snimku se vidi kako pretpostavljeni pripadnik bande daje više od deset jakih, otvorenih šamara vozaču i naziva ga "životinjom", i zahtijeva da se nekoliko puta dnevno javlja bandi.

U svjedočenju pred obavještajnim odborom američkog Senata ove sedmice, američka direktorica nacionalne obavještajne službe, Avril Haines, priznala je da “postoje dijelovi zemlje koji su u određenim aspektima efektivno pod kontrolom kartela”.

Do bijega optuženog policajca i nestanka dvojice detektiva došlo je kada su se rasplamsale tenzije između Lopez Obradora i porodica nestalih studenata, koje ga optužuju da nije učinio dovoljno da istraži sudbinu njihovih sinova.

Prošle sedmice, demonstranti koji podržavaju porodice nestalih studenata koristili su oduzeti kamionet da probiju drvena vrata Nacionalne palate u Mexico Cityju, gdje živi i radi Lopez Obrador.

Demonstranti su razvalili vrata i ušli u palatu iz kolonijalnog doba prije nego što su ih otjerali agenti obezbjeđenja.

López Obrador je proteste nazvao provokacijom i tvrdio da su demonstranti imali maljeve, snažne praćke i baklje. López Obrador se požalio na umiješanost grupa za ljudska prava, za koje je tvrdio da su ga spriječile da direktno razgovara sa roditeljima nestalih učenika.

federalna.ba/AP

Meksiko detektivi
Meksiko vrućine
0 24.05.2024 08:06
Meksiko bina vjetar stradali
0 23.05.2024 08:25
Meksiko toplotni val majmuni
0 22.05.2024 11:36
Meksiko napad
0 13.05.2024 08:38
Meksiko turisti ubistvo
0 06.05.2024 09:14
Meksiko Senat žrtvovanje
0 25.04.2024 09:48