Proizvedena tkanina koja "hvata" stakleničke gasove

Proizvedena tkanina koja "hvata" stakleničke gasove

Švedska kompanija "H&M" i institut iz Hong Konga razvili su novu tehnologiju uz pomoć koje pamučne tkanine hvataju stakleničke gasove iz vazduha s ciljem da modna industrija smanji svoj uticaj na klimu.

Pilot projekat provode zaposleni u restoranu u Stokholmu koji nose nove pamučne kecelje kojima hvataju ugljen dioksid iz vazduha.

Istraživački Institut za tekstil i odjeću iz Hong Konga razvio je otopinu koja sadrži amin za tretiranje pamuka, vlakana, pređe ili tkanine koji onda djeluje tako da pamuk povlači ugljen dioksid u sebe, zadržava ga i potom stabilizuje i pohranjuje na površini tekstila.

Izvršni direktor Instituta Edwin Keh rekao je da je njegov tim bio inspirisan tehnikama za ograničavanje emisija koje se koriste u dimnjacima termoelektrana na ugalj.

"Mnoge elektrane moraju pročistiti što je više moguće ugljen dioksida iz vazduha prije nego što se gas ispusti. Mislili smo, zašto ne pokušati replicirati taj hemijski proces na pamučno vlakno?", rekao je Keh.

On kaže da je majica u stanju da apsorbuje otprilike trećinu onoga što dnevno apsorbuje drvo.

"Kapacitet hvatanja nije previsok, ali ovo je prilično jednostavno i jeftino za proizvodnju, a mislimo da postoji puno potencijalnih primjena", naveo je on.

Prema njegovim riječima, kecelje su proizvedene kod dobavljača švedske kompanije iz Indonezije, koristeći postojeću opremu za taj tretman.

Kecelje se nakon upotrebe zagrijavaju na 30 do 40 stepeni Celzijusovih i tada ispuštaju ugljen dioksid u stakleniku, gdje gas preuzimaju biljke.

federalna.ba/Srna

H&M tkanina staklenički gasovi