Prilog: Amra Ličina

Prodaja državnog zemljišta na Jahorini zahtijeva primjenu bonskih ovlasti

Vlada Republike Srpske nedavno je prihvatila ponudu kompanije "Drvo-export" iz Teslića, iza koje stoji SNDS-ov odbornik Srđan Klječanin, za kupovinu 56 duluma zemljišta na Jahorini. Tako je državno zemljište na Jahorini otišlo u privatne ruke i umjesto prirode i zelenila, sada će na ovom prostoru biti beton, šest apart-hotela i jedan hotel, ukupne površine 29.000 kvadrata. Treba napomenuti da je Vlada Republike Srpske prije prodaje prenamjenila šumsko zemljište na Jahorini u građevinsko, te ga prodala na licitaciji.

Vrijednost ugovora za kupovinu 56 duluma zemljišta na Jahorini je 41 milion i 130 hiljada KM, a na licitaciji 22. januara u Ministarstvu trgovine i turizma kao jedini ponuđač pojavio se Srđan Klječanin.   Ovim je Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, prekršilo Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom.

"Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom izričito se zabranjuje bilo kakva prodaja ili drugi oblik raspolaganja sredstvima državne imovine i navodi se da je svaki akt o raspolaganju tom imovinom, za koji se utvrdi da je u suprotnosti sa ovim zakonom, ništavan", saopšteno je iz OHR-a.

Iz Vlade Republike Srpske tvrde da je riječ o entitetskom zemljištu iako se spomenutim Zakonom, koji je nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt), definiše da su šume, među ostalim, državna imovina. Iz Ministarstva trgovine i turizma RS-a kažu da Zakon o privremenom raspolaganju državnom imovinom ne postoji. Kako su kazali, Šmit na poziciju visokog predstavnika nije imenovan na način kako je to propisano, pa stoga ne može nametati zakone.

Također, u prodaji zemljišta ih nije spriječilo ni to što se protiv Klječanina već četiri godine vodi istraga zbog pustošenja šuma. Denis Šulić, ministar trgovine i turizma RS-a:

„Šuma na Jahorini neće odmah ići u krčenje. Nego kako investitor bude vršio projekte po regulacionom planu, tako će se i krčiti šuma.“

I za Klječanina je sve regularno, jer je, prema njegovim riječima, Vlada RS-a njemu prodala državno zemljište. Pod državnim zemljištem, ovaj zvaničnik SNSD-a smatra da je entitet vlasnik zemljišta kao i šuma. Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović tvrdi da je u pitanju paravan za milionska ulaganja i pranje novca sumnjivog porijekla:

„Ovo je samo pokazatelj da je budžet RS-a pred pucanjem zbog stalnih zaduživanja. A ovakve odluke, kao što je prodaja zemlje na Jahorini, služe samo za ublažavanje teškog stanja u kojem se nalazimo.“

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina, odakle je i potekla ideja o prodaji zemljišta, Nedeljko Elek kazao je da se državno zemljište različito tumači u RS-u i u Federaciji BiH, te da je na desetine hiljada kvadrata zemljišta na Jahorini prodala Vlada RS-a u posljednjih 10 godina zbog čega nije bilo problema. Nije mu jasno zašto se sada slučaj problematizuje.

Najavljeno, očekivano i efektuirano, kaže stručnjak za državnu imovinu Muharem Cero u svom komentaru o prodaji državnog zemljišta na Jahorini:

„Što se tiče Jahorine, jedina, po meni, mogućnost je primjena bonskih ovlasti, jer je na izvjestan način ovo prvi pravi odgovor na O'Brajenovu posjetu i odgovor iz Republike Srpske. Visoki predstavnik je ojačan O'Brajenovim istupom, ojačane su mu bonske ovlasti i po meni je očekivana i poželjna reakcija visokog predstavnika.“

Ovo je još jedan dokaz da Republika Srpska ostvaruje posljednji atribut državnosti i u hodu se mijenja ustavno-pravni karakter Bosne i Hercegovine, dodaje Cero:

„Unatoč jasnoj činjenici da Bosna i Hercegovina nije unija država ili konfederalna zajednica, ona polako jednostranim, unilateralnim, pravnim nasilnim djelovanjem iz RS-a dobija obrise konfederacije ili unije suverenih država.“

U cijeli slučaj uključeno je i Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine koje je formiralo predmet nakon odluke Vlade Republike Srpske da proda nepokretnu imovinu na Jahorini i koje, kako su saopštili, i dalje prate situaciju. 

Državna imovina Jahorina Federalni radio
sport Federalni radio
0 14.04.2024 22:54
Vijesti u 22 Federalni radio
0 14.04.2024 22:02
sport Federalni radio
0 14.04.2024 19:04
Vijesti u 17 Federalni radio
0 14.04.2024 17:30
Vijesti u 12 Federalni radio
0 14.04.2024 16:41
Vijesti u 22 Federalni radio
0 13.04.2024 22:23