javljanje Anela Kajtezovića (Federacija danas)

Problemima s kojima se susreću osobe s invaliditetom nema kraja

U Bihaću je danas obilježen 3. decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Na Gradskom trgu su se okupili predstavnici i članovi osam udruženja sa područja Unsko-sanskog kantona. Ovu priliku iskoristili su da podsjete na loš položaj u društvu i istaknu probleme sa kojima se susreću u svakodnevnom životu.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija utvrdila je 1992. godine 3. decembar kao Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, a s ciljem poboljšanja razumijevanja problema sa kojima se susreće ova populacija. Treći decembar obilježen je i u Bihaću u vidu okupljanja i protestne šetnje u organizaciji Koordinacije kantonalnih udruženja i saveza osoba sa invaliditetom.

„Nažalost, na ovaj dan moram istaći da nismo zadovoljni situacijom. Nastavlja se diskriminacija kad su u pitanju osobe sa invaliditetom, na neki način tortura i sve ono što doživljavamo u zadnje tri godine od strane institucija kantonalnih vlasti i resornog ministarstva“, kaže Jusmir Alibabić, predsjednik KO Udruženja i saveza osoba sa invaliditetom.

Jasminka Filipović predsjednica je Udruženja građana oštećenog sluha i govora USK-a: „29 godina nosim dva slušna aparata, u toku rata sam izgubila sluh. U početku je bio veliki problem što se tiče oštećenja sluha i govora, imala sam velike probleme prilikom zapošljavanja, prilikom socijalne zaštite“.

Problemima sa kojima se susreću osobe s invaliditetom nema kraja. Roditelji djece s invaliditetom se bore i pokušavaju savladati poteškoće.

„Amina ide u školu dva puta sedmično po 45 minuta. Kao roditelj, smatram da je to malo za nju. Većinom mi radimo kod kuće sa njom. Taj dan ako nešto ne uspije uraditi u školi, onda mi kod kuće sa njom pokušavamo uraditi“, priča Amra Duranović.

Hamdija Prošić govori: „Ja sam u penziji i skoro svu penziju dam samo da bi sa njim. Uvijek dođemo na vrijeme, nemamo poteškoća. Nismo ni pokušavali u ministarstvu da bi šta dobili jer znamo da je to teško izganjati. Kad dobiješ, onda ne dobiješ po toliko mjeseci...“.

Organizatori okupljanja i protestne šetnje danas su iskoristili priliku i da podsjete na Međunarodni dan osnovnih ljudskih prava, a koji se obilježava za sedam dana, odnosno 10. decembra.

federalna.ba

osobe sa invaliditetom USK Bihać
Bihać požar
0 23.09.2023 12:33
Gradsko vijeće Bihać Gradsko vijeće Bihać
0 19.09.2023 18:02
Nerin Dizdar Bihać povratnici
0 16.09.2023 12:01
Bihać kreditno zaduženje kapitalni projekti
0 13.09.2023 20:43