Pripreme za Noć vještica od Meksika do Hong Konga

Širom svijeta u toku su pripreme za Noć vještica (Halloween), jedan od omiljenih praznika djece i omladine.

Noć vještica je noć uoči Svih svetih, 31. oktobra, i spada među najpopularnije praznike u cijelom svijetu, prvenstveno zbog kostima koji se nose i slatkiša koji se dijele te noći.

Iako se je običaj maskiranja najpopularniji zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država, Kanadi, Australiji, ova tradicija sve je više prisutna i u ostalim dijelovima svijeta.

Reporteri AA zabilježili su kako izgledaju pripreme za Noć vještica u nekim gradovima, poput Hong Konga, Kijeva te Meksika.

U glavnom gradu Meksika, Meksiko sitiju, je sklopu priprema za Dan svih svetih otvorena izložba šarenih lobanja kod Spomenika revolucije. Lobanje su ukrašene raznim bojama i u stilu kojim se odaje počast poznatoj meksičkoj umjetnici Fridi Kahlo.

Halloween je već postao unosni datum i za kineske trgovce. Na brojnim štandovima Hong Konga prevladavaju kostimi i dekoracije za ovaj dan koje privlače pažnju brojnih stanovnika i posjetilaca ove kineske metropole.

Noć vještica obilježava se i u glavnom gradu Ukrajine Kijevu gdje se tradicionalno svake godine održavaju parade. Brojni ugostiteljski objekti dekorisani su u duhu Halloweena te su jedna od glavnih atrakcija u gradu.

federalna.ba/AA

Noć vještica Svijet
Svijet
0 26.11.2021 20:23
Svijet
0 21.11.2021 23:09
Bugarska izbori Svijet
0 21.11.2021 22:52
Svijet
0 14.11.2021 23:17