Prevare i preduga razdvojenost dovode do razvoda - kod ptica
(Izvor: Ilustracija)

Prevare i preduga razdvojenost dovode do razvoda - kod ptica

Prevare ili dugo razdoblje provedeno odvojeno obično dovode do razvoda za ljudske parove – ali čini se da slični faktori igraju ulogu u raskidu među pticama.

Smatra se da više od 90% vrsta ptica uglavnom ima jednog partnera tokom najmanje jedne sezone parenja, ako ne i duže. Međutim, neke monogamne ptice prelaze na drugog partnera za narednu sezonu parenja uprkos tome što je njihov prvobitni partner ostao živ – ponašanje koje stručnjaci označavaju kao "razvod".

Dok su brojne studije razmatrale moguće faktore povezane s takvim raspadima, stručnjaci kažu da se oni obično fokusiraju na pojedinačne vrste ili grupe vrsta. Sada istraživači kažu da su pronašli dva ključna faktora koja su uključena u razvod kod širokog spektra vrsta ptica: promiskuitet mužjaka i migracije na velike udaljenosti.

Pišući u časopisu Proceedings of the Royal Society B, istraživači u Kini i Njemačkoj opisuju kako su se oslanjali na ranije objavljene podatke o stopi razvoda za 232 vrste ptica s podacima o smrtnosti i udaljenostima migracije. Tim je također dao mužjacima i ženkama svake vrste poseban "promiskuitet" na osnovu objavljenih informacija o ponašanju ptica.

Također su izvršili analizu zasnovanu na evolucijskim odnosima između vrsta kako bi uzeli u obzir učinak zajedničkog porijekla.

Rezultati otkrivaju da su vrste sa značajno visokom stopom razvoda obično bile usko povezane jedna s drugom, što se također odnosi na vrste s izrazito niskom stopom razvoda. Sličan obrazac je uočen i za muški promiskuitet.

“Na primjer, gujarice, lastavice, martinci, oriole i kosovi su imali i visoku stopu razvoda i promiskuitet muškaraca, dok su burevice, albatrosi, guske i labudovi imali nisku stopu razvoda i promiskuitet muškaraca”, piše tim.

Dok su istraživači otkrili da je veći promiskuitet muškaraca povezan s većom stopom razvoda, to nije slučaj sa ženskim promiskuitetom.

“Kada je mužjak promiskuitetan, to se često doživljava kao smanjenje ove posvećenosti, jer su njegova pažnja i resursi podijeljeni između nekoliko ženki. To ga može učiniti manje privlačnim kao partnera, a time i vjerovatnijim da će se "razvesti" u sljedećoj sezoni parenja. S druge strane, mužjak može poboljšati svoju kondiciju parenjem sa više ženki”, rekao je dr Zitan Song, koautor istraživanja na Max Planck institutu za ponašanje životinja u Njemačkoj. Kao rezultat toga, stopa razvoda može porasti tamo gdje muškarci imaju više mogućnosti da budu promiskuitetni. Međutim, Song je sugerirao da promiskuitet žena možda neće dovesti do istih posljedica jer bi nesigurnost u pogledu očinstva potomstva mogla dovesti do povećanog uključivanja muškaraca u roditeljsku brigu.

Tim je također otkrio da vrste s većim udaljenostima migracije imaju veću stopu razvoda.

“Nakon migracije, parovi mogu asinhrono stići na odredište, što dovodi do situacije u kojoj bi se pri prijevremenom dolasku mužjak mogao pariti s drugim partnerom, što rezultira 'razvodom'. Migracija bi također mogla dovesti do slijetanja parova na različita mjesta za razmnožavanje, uzrokujući tako „razvod” zbog slučajnog gubitka. Ovaj efekat se intenzivira sa povećanjem udaljenosti migracije”, rekao je Song. Tim je primijetio da duže migracije sužavaju okvir za razmnožavanje. “Razvod može pomoći u olakšavanju neposrednog razmnožavanja po dolasku, umjesto da čekaju ranijeg partnera”, rekao je Song.

Istraživači su također otkrili da su stope smrtnosti i migracijska udaljenost povezane s muškim promiskuitetom, što ukazuje na potencijalne indirektne efekte na razvod.

Tim kaže da rezultati sugeriraju da razvod kod ptica možda nije samo strategija za jačanje kondicije pojedinca, ili odgovor na ekološke faktore kao što je migracija, već na njih obadva faktora mogu istovremeno utjecati.

Dr Samantha Patrick, stručnjakinja za biologiju mora na Univerzitetu u Liverpoolu, koja nije bila uključena u istraživanje, pozdravila je studiju.

„Možda s obzirom na moje trenutne istraživačke interese, smatram da su rezultati koji povezuju asinhroniju migracije s razvodom najzanimljiviji“, rekla je. “Kako klima postaje sve nepredvidljivija, vrijeme migracije može postati promjenjivije i ovaj rad sugerira da bi među vrstama to moglo povećati stopu razvoda.”

federalna.ba/The Guardian

ptice razvod
Montana ptice ubijanje trgovina
0 15.12.2023 11:08
razvod nasilje u porodici nasilje u obitelji
0 03.02.2023 23:22
Saudijska Arabija razvod
0 29.10.2022 10:22
Shakira Pique razvod
0 04.06.2022 15:33