Preminula kanadska književnica i nobelovka Alice Munro
(Izvor: BBC/Getty Images)

Preminula kanadska književnica i nobelovka Alice Munro

Kanadska književnica Alice Munro, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2013. godine, umrla je u 92. godini života.

Munro je pisala kratke priče više od 60 godina, često se fokusirajući na život u ruralnoj Kanadi.

Umrla je u ponedjeljak navečer u svom domu u Port Hopeu u Ontariju, potvrdili su njezina obitelj i njezin izdavač.

Munro su često uspoređivali s ruskim piscem Antonom Čehovim zbog pronicljivosti i suosjećanja u njezinim pričama.

"Alice Munro nacionalno je blago - spisateljica goleme dubine, empatije i humanosti čija djela čitatelji diljem Kanade i svijeta čitaju, dive im se i cijene ih", rekla je u izjavi Kristin Cochrane, izvršna direktorica Penguin Random House Canada.

Njezin prvi veliki spisateljski uspjeh dogodio se 1968., kada je njezina zbirka kratkih priča, Dance of The Happy Shades, o životu u predgrađima zapadnog Ontarija, osvojila najveću kanadsku književnu čast, Nagradu generalnog guvernera. Bila je to prva od tri nagrade generalnog guvernera koje će osvojiti za života.

Munro je objavla trinaest zbirki priča kao i jedan roman, Životi djevojaka i žena, te dva sveska Izabranih priča.

Godine 1977. časopis New Yorker objavio je jednu od Munroinih priča, Kraljevsko premlaćivanje, temeljenu na kaznama koje je dobivala od oca kad je bila mlada. Nastavila je imati dugu vezu s publikacijom.

Munro, kći uzgajivača lisica i učiteljice, rođena je 1931. u Winghamu, Ontario. Mnoge od njezinih priča smještene su u to područje i prikazuju ljude, kulturu i način života tog kraja.

U mladosti je proglašena slavljenicom razreda u srednjoj školi i dobila je stipendiju za Sveučilište Zapadnog Ontarija u Londonu. Munro je imala najbolji rezultat iz engleskog od svih studenata koji su se prijavili na univerzitet.

Dok je stjecala visoko obrazovanje, Munro je rekla da je pola svog vremena provodila na akademiji, a drugu polovicu pisala.

(Izvor: Paul Stephen Pearson/Fairfax Media/Getty Images)

Objavila je više od desetak zbirki kratkih priča. Pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća njezine su priče emitirane na CBC-ju i objavljene u nekoliko kanadskih časopisa.

Neke od njezinih priča uspoređivale su život prije i poslije društvene revolucije 1960-ih.

“S obzirom na to da sam rođena 1931., bila sam malo stara, ali ne prestara, a žene poput mene su nakon nekoliko godina nosile minice i šepurile se”, rekla je.

Jedna dobro poznata priča, The Bear Came Over the Mountain, snimljena je u filmu Away from Her iz 2006., s Julie Christie i Gordonom Pinsentom u glavnim ulogama.

Godine 2009. Munro je osvojio međunarodnu nagradu Man Booker Prize za životno djelo.

Članovi žirija su u tadašnjoj izjavi rekli: "Čitati Alice Munro znači svaki put naučiti nešto o čemu nikada prije niste razmišljali."

Dodali su da Munro "donosi onoliko dubine, mudrosti i preciznosti u svaku priču koliko većina romanopisaca unese u životni vijek romana".

Kasnije je osvojila Nobelovu nagradu 2013. Prethodni dobitnici uključuju književne divove kao što su Rudyard Kipling, Toni Morrison i Ernest Hemingway.

Nobelov odbor nazvao je Munro "majstoricom suvremene kratke priče".

Munro je u intervjuu za Guardian 2013. rekla da je "cijeli život pisala lične priče".

"Možda pišem priče u koje su ljudi jako uključeni, možda je to zbog složenosti i života koji su u njima predstavljeni", rekla je za Guardian 2013. "Nadam se da su dobro štivo. Nadam se da pokreću ljude."

Njezina posljednja zbirka priča, Dragi život, objavljena je 2012. godine. Sadržavala je zbirku djelomično autobiografskih priča.

Za novine National Post rekla je da je Dear Life poseban jer vjerojatno više neće pisati.

"Nije da nisam voljela pisati, ali mislim da dođeš do faze u kojoj na neki način razmišljaš o svom životu na drugačiji način", rekla je.

federalna.ba/BBC

Umrla Alice Munro