Predstavnici USAID-a i Grada Visoko o razvoju održivog turizma

Predstavnici USAID-a i Grada Visoko o razvoju održivog turizma

Direktor Projekta razvoja održivog turizma u BiH Ibrahim Osta i predstavnica USAID-a Dobrila Vukmanović predstavili su danas Gradskoj upravi Visoko spomenuti projekt koji predviđa 20 miliona dolara u narednih pet godina za podršku projektima razvoja turizma i turističke infrastrukture.

O turističkim potencijalima Visokog goste je upoznao gradonačelnik Mirza Ganić, a osim prezentacije sadržaja i lokacija koje nudi Visoko istaknuo je i kako je cilj turiste i zadržati u samom gradu, te im osim piramida i tunela Ravne pokazati i ostale sadržaje, saopćeno je iz Grada Visoko.

Gradonačelnik je naglasio i kako je za Grad Visoko od strateškog značaja učešće u tom i sličnim projektima, jer Visoko ima namjeru da se pozicionira kao turistički grad.

Osta je kazao kako polovina turista koji stižu u našu zemlju dođu u Sarajevo, te kako je interes te turiste zadržati što duže i ponuditi im i interesantne lokacije koje se nalaze u blizini glavnog grada.

Zaključeno je i kako je potrebno raditi na promociji turističkih potencijala Visokog, ali i pokušati turiste koji dolaze u Sarajevo dovesti i u Visoko, te im osim piramida ponuditi posjet nacionalnim spomenicima, a u priču povezati i proizvođače i prerađivače kože i suhog mesa, po kojima je Visoko poznato, te kroz posjete obrtnicima i njihovim proizvodnim pogonima, turistima na licu mjesta pokazati i na koji način se obrađuje koža, te proizvode suhomesnati proizvodi.

Gosti su naglasili kako stoje na raspolaganju za sve daljnje korake čiji cilj je podizanje turizma u Visokom, a dogovoreni su i naredni koraci, te novi sastanci, kroz koje će se doći do realizacije turističkih projekata.

Gradonačelnik Ganić prezentirao je i konkretne aktivnosti Gradske uprave u segmentu podizanja kvalitete turističke ponude, te gostima upriličio posjet Zavičajnom muzeju Visoko gdje je održana i kratka prezentacija projekta koji je od posebnog interesa za Grad Visoko, saopćeno je iz Grada Visoko.

federalna.ba/Fena

Visoko USAID