Predstavnici britanske i ukrajinske ambasade u BiH upozoravaju na uticaj ruske propagande

Predstavnici britanske i ukrajinske ambasade u BiH upozorili su danas u Sarajevu na uticaj ruske propagande u Bosni i Hercegovini i Balkanu na konferenciji "Dezinformacije i maligni strani uticaj" koju je organizovala Balkanska istraživačka mreža - BIRN BiH.

Otpravnik poslova Ambasade Velike Britanije u BiH Neil Kavanagh izjavio je da ovakvi događaji dodatno ukazuju na rusku "toksičnu" upotrebu dezinformacija i laži, ali i doprinose razmjeni iskustava iz konflita u Ukrajini i onog koji se desio ovdje u devedesetim.

Istakao je da svjedočimo generacijskoj borbi ljudi u Ukrajini ali i puno šire, jer svijet zna šta je ugroženo - njegova sloboda, prosperitet i sigurnost ove i budućih generacija.

Otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u BiH Yaroslav Simonov naveo je da je to jako bitna tema za Ukrajinu i cijeli svijet, a posebno za ove prostore jer širenje dezinformacija, lažnih narativa i percepcija može uticati na evropske i druge integracije.

Konferenciju je ocijenio vrlo bitnom jer se ruska propaganda pokušava širiti i na ove prostore najavom pokretanja određenih medijskih kanala.

Simonov je dodao da Rusija ne odustaje od genocida nad ukrajinskim narodom i potpunog uništenja Ukrajine kao nezavisne evropske države i zahvalio svim saveznicima koji su ih podržavali tokom ove dvije godine rata.

Izvršni direktor BIRN-a BiH Denis Džidić naglasio je da je cilj konferencije ukazati na dezinformacijske narative koje Rusija širi na Balkanu, a posebno u Bosni i Hercegovini gdje postaje sve opasniji akter.

U radu konferencije učestvuju i ukrajinski novinari koji su doputovali u Sarajevo kako bi podijelili svoja iskustva izvještavanja o ratu, razgovarali o tome kako se boriti sa prijetnjom od ruskih dezinformacija i kako bi čuli o ruskom uticaju na zapadnom Balkanu.

federalna.ba/Fena

Ambasada Velike Britanije u BiH Ambasada Ukrajine propaganda Rusija BIRN BiH
Rusija oluja stradali
0 21.06.2024 11:43
Rusija helikopter srušio
0 21.06.2024 09:55
Evropska Unija sankcije Rusija
0 20.06.2024 10:52
Ukrajina Rusija Sjeverna Koreja
0 19.06.2024 20:33