Predstavljena monografija "Austrougarske utvrde u BiH"

Predstavljena monografija "Austrougarske utvrde u BiH"

U rezidenciji Austrijske ambasade u Sarajevu danas je predstavljena monografija "Austrougarske utvrde u Bosni i Hercegovini", autora Manuela Martinovića.

Monografija pruža opsežan pregled utvrda u cijeloj BiH, koje su nastale u austrougarskom periodu, s informacijama o njihovom trenutnom statusu i s brojnim fotografijama. Na 672 stranice u slici i riječi opisuje 271 objekt koji se nalazio ili nalazi u 44 različita mjesta u BiH. Osim utvrda, prikazane su i kasarne, logistički objekti kao što su skladišta, željeznički, poštanski, cestovni, riječni i pomorski promet, zračne baze, vojne bolnice, vojna groblja i spomenici.

Ambasadorica Republike Austrije u BiH Ulrike Hartmann je rekla da se iz monografije i slika koje sadrži, može vidjeti kako je Austro-Ugarska bila aktivna u BiH i koliko je doprinjela ovoj zemlji.

- Vrlo smo ponosni da danas možemo da predstavimo tu važnu knjigu, ne samo za nas Austrijance, nego i za čitavu BiH, njenu istoriju, turizam. Austro-Ugarska je bila prisutna ne samo u većim gradovima, nego i u malim općinama. Posebno impresionira što je u knjizi sve detaljno predstavljeno i opisano - dodala je Hartmann.

Izdavač monografije je Hrvatsko kulturno društvo "Napredak", koje ove godine slavi 120 godina postojanja.

Dopredsjednik HKD "Napredak" Miroslav Landeka je rekao da se radi o velikom djelu, te da je autor na njoj radio dvadeset godina.

- Zadnjih godinu ipo dana smo radili gotovo svakodnevno i monografija zaista predstavlja kapitalno djelo - dodao je Landeka.

Autor monografije Manuel Martinović, inače pravnik po struci, rekao je da mu je istraživanje fortifikacija hobi, posebno austrougarski period. Monografija je nastala nakon dugogodišnjeg istraživanja, prevashodno terenskog, pa i arhivskog u dogovoru s HKD "Napredak".

Posebno fascinira, kako je dodao Martinović, to što je svaka od tih austrougarskih utvrda bila jedan ‘perfektan stroj’ gdje je svaki dio imao svoju namjenu, a urađene su od fino tesanog bijelog kamena. Napomenuo je da je svaka utvrda različita, da se ne mogu naći dvije iste, te da su jako interesantne za proučavanje.

- Samo su četiri austrougarske utvrde u BiH proglašene nacionalnim spomenikom i to ne zato što su austrougarske, nego zato što se tri nalaze u okviru već postojećih srednjovjekovnih fortifikacijskih kompleksa - istakao je Martinović, inače predsjednik i osnivač Udruge za zaštitu fortifikacija "Werk" u Mostaru.

federalna.ba/Fena

Austrougarske utvrde u BiH
Napretkov tjedan kulture Austrougarske utvrde u BiH monografija promocija
0 08.04.2022 21:22