Predstavljena knjiga drama Hasije Borić
(Izvor: Fena)

Predstavljena knjiga drama Hasije Borić

Predstavljanje knjige "Nana Fata Orlović ili Neka se čuju i vaši glasovi“ i "Majka Nuru počesto izruži“ autorice Hasije Borić, upriličeno je u okviru pratećeg programa Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine.

Na promociji su govorili Zoran Mlinarević i Almir Bašović, koji je kazao da su dvije drame Hasije Borić svjedočanstvo velikog glumačkog iskustva autorice.

-Hasija Borić je glumica koja je tokom nekoliko decenija na sceni igrala sve žanrove, od vodvilja i komedije do građanske drame i tragedije. Upravo to njeno veliko glumačkog iskustvo omogućilo joj je da u svojim dvjema dramama konstruira dovršen i uvjerljiv dramski svijet. Borić zna da je dijalog temelj drame, taj fenomen u tolikoj mjeri određuje dramsku formu da je i monolog na sceni, zapravo dijalog s odsutnim partnerom - naveo je Bašović.

Kaže da su obje ove drame suštinski dijalog koji upozorava na važnost onog odsutnog. Tako se u slučaju Nane Fate Orlović, njen iskaz gradi na lajtmotivima dozivanja djece koja žive u Americi i mrtvog muža Šaćira, čime se podcrtava egzistencijalna situacija usamljene žene koja nije spremna na kompromis oko crkve izgrađene u njenoj avliji.

- U drami 'Majka Nuru počesto izruži' u prvom planu je istoimena sevdalinka, a iako se zasniva na ponavljanju kao najstarijem komičkom sredstvu, ova drama je građena na čežnji za odsutnim mladićem i suštinski predstavlja dijalog majke i kćerke, dakle zasniva se na arhetipskom odnosu koji stoji u temeljima evropske kulture. Svojim dramama Hasija Borić pokazuje posebno umijeće da jezičkim sredstvima stvori žive likove čijim situacijama ćemo se smijati, prepoznajući u njima i dio sebe -istakao je između ostalog Bašović.

Hasija Borić navela je da nana Fata svojom borbom otvara brojna pitanja o pravu, pravdi, religiji, moralu, grijehu...A kako na njenoj zemllji nije napravljena benziska pumpa, već vjerski objekat, to je ponukalo da u drami postavlja pitanja vjere, grijeha, zločina, pokajanja, oprosta.

Borić je istakla da je imala i primjedbi: zašto Fata koja hoće da ruši tuđe svetinje.

-Izložiću vam argumentaciju kako sam je čula od same Fate. To nije bogomolja. Za bogomolje se traži halal. A ova je napravljena na haramu. Kako se može ubit gazda (Fatin muž Šaćir), a na njegovom napravit bogomolja. To ne priznaje ni dragi Bog za bogomolju, niti i jedan dobri Srbin, niti dolazi da se tu moli. Ja kad bi' znala da ima džamija, a da je jedan Srbin radi nje ubijen, ja se nikad u njoj ne bi' pomolila, išla bi' se u šumu molit, bolje bi mi Bog tamo primio, neg u tak'oj bogomolji - citirala je Hasija Borić svoju junakinju.

Hasija Borić je tokom promocija osim priče o nastanku ove dvije drame također prezentirala i raskošnost glumačkog dara.

federalna.ba/Fena

Hasija Borić knjiga