Predodređenje – Edin Urjan Kukavica

**

Dobro je čitati ... jer čitanje je prvi korak ka saznavanju, a bez saznavanja nema ni znanja. Znanje je jedina imovina s kojom se čovjek može identificirati unutar sebe – kaže autor knjige „Predodređenje“.

**

Svoj prvi roman „Prvorođeni Dun'ja“ Edin Urjan Kukavica objavio je 2001.godine. Uslijedili su romani „Beš“ i „Vjernik“. Autor je i knjiga iz oblasti historije, islamske filozofije i duhovnosti, među kojima: Bajramijje‑melamijje – Hamzevijje,  Antropologija tesavvufa – tesavvuf iznutra, Antropologija futuvveta – futuvvet iznutra, Historijski putopis kroz Bosnu i Hercegovinu, Islam na Balkanu, Anatomija ibadeta – ibadet u šeri’atu, tarikatu i hakikatu, te tri knjige politološko ‑ socioloških eseja: Kamo dalje, rođače, Fantom slobode i Priručnik za (r)evoluciju. Edin Urjan Kukavica autor je i prevoda knjiga iz oblasti islamske duhovnosti i lijepe književnosti, urednik nekoliko časopisa, zbornika radova sa naučnih skupova i knjiga; piše  kolumne i publicistiku, a potpisuje preko 800 objavljenih tekstova. Knjigu „Predodređenje – predvrijeme ili kronika vremena dogođenog a nedoživljenog“ objavila je izdavačka kuća Buybook, 2021.godine.

**

Riječ kritike - Ovo nije knjiga koja se može pročitati; nesvršeni glagol je jedini koji treba upotrebljavati kada je riječ o čitanju. Ovo je knjiga koju možete početi čitati s kojeg god mjesta i u kojem god pravcu krenete", kazao je, na Bookstanovoj prvoj promociji ove knjige kritičar Željko Grahovac. Moglo bi se reći da se povijest koju Kukavica istovremeno tako temeljito istražuje i intimno doživljava, znakovito usložnjava i od romana "Prvorođeni Dun'jaa" preko "Beša" i "Vjernika" do "Predodređenja", sve više interiorizira i introvertira, skriva prije i više nego što se razotkriva, razmotavajući se u očevidna izvanjska događanja koja su u svojoj historijskoj složenosti po svemu i posvema profanizirana. U "Predodređenju" se historijska događanja, stvarni likovi koji su učestvovali u križarskom napadu na Jeruzalem 1099. godine – smještaju u Bobovac, premda svi uži lokaliteti nose izvorne, jeruzalemske nazive, neke nejasne godine koja može biti bilo koja srednjovjekovna, ali i moderna. U domenu likova, najkarakterističniji je primjer biblijske Apokalipse, otkrovenja Ivanu, koje se ovdje iznosi kao otkrivenje Mislavu, tj.Didu bosanskom.

**

Riječ kritike - Predodređenje Edina Urjana Kukavice zanimljiva je priča o Bosni, zemlji ljudi koji ne znaju šta traže ali znaju gdje će to naći, koji na pitanje odgovaraju pitanjem i koji se ne boje smrti ali se boje života. Opstali su jer: „Svi koji su ovu zemlju htjeli, u njoj su i završili; oni su nju htjeli, a ona je njih dobila…“ Čitanje ovog djela, pod autorovom pretpostavkom da to činite na Sudnji dan, svojevrstan je ulazak u avanturu u kojoj ćete otkriti novi pogled na pokoravanja Bosne, Krstaške ratove, osvajanje Konstantinopolja  ... na ukupan odnos prema životu.” – novinar Sead Hasović

**

Dobro je čitati ... iščitavati, pročitavati o Bosni, o Mislavu, Didu bosanskom, o nama samima.

**

Urednica – Selma Dizdar

Ton-majstor – Senad Ćesko

Izvor / foto – Selma Dizdar

 

Edin Urjan Kukavica Čitamo knjige Federalni radio
Vijesti u 17 Federalni radio
0 28.06.2022 17:57
Federalni radio inflacija
0 28.06.2022 17:27
NATO Federalni radio Jens Stoltenberg
0 28.06.2022 17:25
sport Federalni radio
0 28.06.2022 17:13
sport Federalni radio
0 27.06.2022 22:48