Radna mjesta i biznis u vrijeme korone - iskustva iz Bihaća

videoprilog Dalile Vojniković (Federacija danas)

Dok pandemija koronavirusa potresa svjetsku ekonomiju, i dok se gase velike korporacije, vlasnici porodičnog hotela u Bihaću pronalaze načine da prebrode najtežu krizu do sada. Prošle godine su zahvaljujući poticajima od države, ali i zbog toga što su zasadili povrće na površini od 120 dunuma, te uveli organske proizvode u ponudu, uspjeli zadržati sve radnike.

“Reprogramirali smo radno vrijeme, malo smo se zabavili i drugim stvarima, sjetva će ići i ove godine. Nije to neka ekonomska ušteda, ali je psihički jako dobra za nas”, kaže vlasnica hotela Zilha Jusić.

“Neki su ostali da rade u hotelu koliko je bilo potrebno. Malo smo sijali, bavili se poljoprivredom, tako da smo nekako uspjeli da ostanemo svi zajedno”, rekao je Sanel Mušić, konobar u hotelu.

I taman kad su se ponadali da će ove godine nadoknaditi izgubljeno, treći val pandemije pokosio je ugostitelje. Nove mjere, zakoni i pravila dodatno su otežali ionako teške uslove rada.

“Brojati ljude u sali i nekoga vratiti i reći da za njega nema mjesta, ljudi su osjetljivi, potreseni, nikom nije ni do čega. Ako ove ljetne sezone ne uspijemo obezbijediti sredstva za zimu mislim da će ovo biti najteža zima u 20 godina koliko postojimo”, dodaje Jusić.

S druge stane, ova teška vremena nisu spriječila Alminu Čanić da pokrene vlastiti obrt. Mala pekara ručno pravljenih bavarskih peciva ubrzo je postala prepoznatljiv brend u Bihaću. 

“Suprug je u vrijeme kad se pojavila korona ostao bez posla. I ja sam bila nezaposlena, tako da smo morali nešto pokrenuti da bismo izdržavali porodicu. U početku je više bilo zanimljivo, smiješno kako ćemo, šta ćemo, ali uz podršku porodice, prijatelja, građana uspjeli smo”, ističe Čanić.

Iako pandemija ne jenjava, ove dvije priče daju nadu svima onima koji trenutno ne vide izlaz iz ove teške situacije.   

federalna.ba

Bihać pandemija pozitivne priče