videoprilog Lejle Aganović (Federacija danas)

Pravoslavni vjernici slave najradosniji hrišćanski praznik Božić

Pravoslavci danas slave svoj najradosniji blagdan – Božić. U hramovima širom naše zemlje služene su liturgije, a centralno božićno bogosluženje održano je u Sabornoj crkvi rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu.

Blagdan rođenja Isusa Hrista vjernike podsjeća na snagu ljubavi, mira, zajedništva i praštanja. Biblijsko svjedočanstvo o Spasitelju, koji je sišao na zemlju da bi čovjeka uzdigao do nebeskih visina, najradosniji je događaj u hrišćanskom svijetu i slavi se kao početak novog vremena, ishodište historije čovječanstva.

“Zaživi li ovo načelo ljubavi u nama mi ćemo, u svijetu koji duboko vapi za ljubavlju, začeti klicu spasenja i odnjegovati je. Prave, vječne ljubavi nema bez Hrista spasa u kojem su se vječno srele i sjedinile Božja ljubav prema čovjeku i čovjekova ljubav prema Bogu”, rekao je protojerej-stavrofor Vladimir Stupar, starješina Saborne crkve u Sarajevu.

Na svečanoj liturgiji u Sabornoj crkvi u Sarajevu je naglašeno da Isusovo rođenje za pravoslavce nadilazi i samo stvaranje svijeta, jer je tim čudesnim događajem čovjek obasjan svjetlom vječnoga života. Bogosluženje i u jednom od najznačajnijih duhovnih centara u našoj zemlji, manastiru Žitomislić kraj Mostara, bilo je prilika za podsjećanje vjernika na ovo Božje obećanje.

“Mi hrišćani imamo tu privilegiju da vjerujemo u Boga koji nije samo viša sila i ostao na nebu, nego Boga koji je došao među nas ljude i da je na Božić on uzeo na sebe punu ljudsku prirodu i postao čovjek da bi spasio čovjeka”, istakao je Danilo Pavlović, iguman manastira Žitomislić.

Nakon jutarnje, najveće i najvažnije liturgije koja se služi na ovaj blagdan, vjernici odlaze kućama i u porodičnoj atmosferi, uz pažljivo pripremana jela, nastavljaju proslavu Božića kojem je prethodio 40-dnevni post.

Osim porodičnog zajedništva koje simbolizira, Božić je prilika i za otvaranje vrata, dijeljenje radosti s prijateljima i komšijama. Uz druženje, kolače, kuhano vino i igru slavilo se i na Trgu slobode u Tuzli.

“Mi smo radosni da su dragi prijatelji iz SPC-a i Udruženja mladih Obnova i Kola srpskih sestara ovdje s nama na Trgu slobode na ovako lijep dan i radostan praznik Božić odlučili da počaste sve građane i građanke Tuzle u znak obilježavanja Božića”, rekla je Amra Jaganjac, direktorica Turističke zajednice Grada Tuzla.

Svi koji su u svađi trebali bi se izmiriti, jedni drugima oprostiti, a suština blagdana koji se dočekuje u svečanoj atmosferi, uz tradicionalne crkvene i narodne običaje, sadržana je u riječima “Mir Božji, Hristos se rodi”.

federalna.ba

Jutarnja liturgija Božić
Božić Mostar SPKD Prosvjeta Prosvjeta
0 08.01.2022 21:06
Bijeljina Božić
0 07.01.2022 19:06
Novak Đoković Instagram Božić
0 07.01.2022 15:09
Božić Isus Manstir Tavna
0 07.01.2022 12:23
Vladimir Putin Božić
0 07.01.2022 10:59