“Porodični magazin” uz Udruženje žena za ruralni razvoj “Zvijezda” Vareš

Ispisujemo radijsku priču o Udruženju žena za ruralni razvoj, održivi povratak, reintegraciju i resocijalizaciju povratnika "Zvijezda" Vareš. 

Godine 2013. poželjele su žene Vareša zaštiti svoja prava, poboljšati svoj ekonomski ali i socijalni položaj, uz pružanje snažne podrške ženama koje su preživjele ratno ili rodno-zasnovano nasilje, ženama sa invaliditetom i ženama hraniteljicama u porodici. Također, žele uz svoje brojne aktivnosti podići ekološku svijest i pružiti podršku unaprjeđenja svoje lokalne zajednice, te mladim ljudima koji se žele baviti poljoprivrednom proizvodnjom.

Predsjednica Udruženja Adisa Likić i članica Ljerka Franjić navode kako se djelatnosti članica Udruženja odnose na poljoprivrednu proizvodnju, ratarstvo, na uzgoju i preradi voća i povrća, uzgoju gljiva, pomoći u nabavci sirovina, repromaterijala, mehanizacije i opreme za pojedine djelatnosti, stočarstvu, proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda, uzgajanju, prikupljanju i preradi šumskih proizvoda i ljekovitog bilja, očuvanju autohtonih sorti voća, ali i pčelarstvu, istraživanju tržišta i pomoći u plasmanu proizvoda, peradarstvu, kućnoj radinosti i izradi lijepih rukotvorina, uz edukaciju, stručno usavršavanju i organizaciju izložbi na kojima se promovira djelovanje Udruženja žena za ruralni razvoj, održivi povratak, reintegraciju i resocijalizaciju povratnika "Zvijezda" Vareš.

 

Urednica i voditeljica emisije Aida Hadžiabdić

 

“Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!

Pusti da cijelog tebe prođe blaga svjetlost zvijezda!

Da ni za čim ne žališ kada se budeš zadnjim pogledima

rastajo od zvijezda!

Na svom koncu, mjesto u prah, prijeđi sav u zvijezde!”

 

Antun Branko Šimić

 

“Porodični magazin”, utorkom od 10 do 11, repriza od 18 do 19 sati.

Porodični magazin