“Porodični magazin” uz Udrugu “Srce za bližnje” Sarajevo u okrilju ljubavi i dobročinstva crkve svetog Ante na Bistriku…

Urednica i voditeljica emisije Aida Hadžiabdić


"Ljudi gube sve materijalno što ostave iza sebe na ovome svijetu,
ali sa sobom nose nagradu svojih dobročinstava i milostinje koju daju.“

Sv. Franjo Asiški

Uz gošće Radija Fedearcije BiH, izvršnu direktoricu Udruge sestru Magdalenu Schildknecht i projekt koordinatoricu Dajanu Mišković – Rizvanović, nižemo riječi koje je ispisao gvardijan Samostana sv. Ante na Bistriku u Sarajevu fra Stipan Radić, predsjednik Udruge.

"Blagdan Samostana i crkve sv. Ante na Bistriku blagdan je i naše Udruge “Srce za bližnje”. Što povezuje nas i naše djelovanje sa svetim Antom…
“Znaš li gdje ćeš naći ljepotu svoje duše?
U ljubavi prema bližnjemu kojeg trebaš okrijepiti…”

Sv. Anto Padovanski

Briga o starijoj populaciji u našoj domovini još uvijek je dio tradicije i kulture. U Sarajevu, za pružanje pomoći posebno poznat je Samostan sv. Ante na Bistriku, gdje su se siromasi uvijek obraćali za pomoć i nikada nisu uzalud kucali na njihova vrata. Sve je veći broj starijih osoba koje se obraćaju u Samostanu za podršku jer se svakodnevno suočavaju s rizikom da budu zaboravljene, napuštene ili otpisane. 

Franjevci Bosne Srebrene, gdje je siromaštvo uvijek kucalo na vrata mnogih pojedinaca i obitelji, uvijek su na različite načine iskazivali djelotvornu ljubav prema svim potrebitima, bez obzira na njihovu religioznu i etničku pripadnost. 

U želji da budu što efikasniji u pružanju različitih pomoći, sukladno današnjem vremenu i prilikama, franjevci i franjevke Samostana sv. Ante na Bistriku u suradnji sa sestrom Magdalenom Schildknecht, osnovali su Udrugu “Srce za bližnje. Kao što joj i ime govori, Udruga je istinsko srce za bližnje bez obzira na bilo koju pripadnost ljudi. U suradnji i pod pokroviteljstvom Samostana Udruga uspješno nastavlja franjevačku tradiciju brige za siromahe grada Sarajeva i šire, navodi gvardijan Samostana sv. Ante na Bistriku u Sarajevu fra Stipan Radić, predsjednik Udruge. Sv. Anto prikazuje se obično i s kruhom u ruci, što je uz dijete Isusa i ljiljane, glavni simbol njegova djelovanja. Vjeran franjevačkoj karizmi brige za siromahe sv. Anto iskazivao je siromasima posebnu ljubav i skrb. Kada su doznali da je umro, siromasi su s uzdahom govorili: “Umro je naš prijatelj!” 

“Porodični magazin”, utorkom od 10 do 11, repriza od 18 do 19 sati.

Porodični magazin