“Porodični magazin” uz mudrost i iskustvo Udruge umirovljenika u Jajcu - kraljevskom gradu na obalama vremena Plive i Vrbasa…

Urednica i voditeljica emisije Aida Hadžiabdić

 

"Ako se od svih bosanskih gradova zagledamo najprije u stari grad Jajce, onda ćemo naći da ni jedan grad u Bosni nije toliko lijep ni bosanski kao što je Jajce, jer je cio ovaj grad kao izliven – i nigdje kao ovdje grad i njegov čovjek ne čine jedinstvenu cjelinu jer svijet oko Jajca, to jest iz njegovih bližih i daljih sela, nosi nešto u sebi drevno, starinsko – isto onako kao što drevno i starinsko nosi u sebi i sam grad Jajce! Diže se visoko i ponekad liči na prostor nebeski – iz kojeg kao da izrasta, građen kamenom kakvog više kao da nigdje nema, na mjestu kakvog takođe više nigdje nema i pod nebom kakvog nema. Sav je na kamenu i od kamena i zato je trajan i vječan, a ono što prolazi jeste samo vrijeme i vode Plive i Vrbasa. I kada se gore promjeni boja neba, promjeni se i dolje boja gradine jer to dvoje kao jedna slika koju slikar uvijek iznova boji – bojom kamena, vremena i neba…"

 

Ćamil Sijarić

 

“Porodični magazin”, uz mudrost i iskustvo Udruge umirovljenika u Jajcu - kraljevskom gradu na obalama vremena Plive i Vrbasa, ispisuje priču sa članicom Uduge Nermanom Kasum.

Kućice u svemiru i prozori.

Jezivo li je sa njih pogledati u dubine u bezdan.

Otvori vrata.

Usudi se sići s praga svog i susjednoj otići kućici,

ljuljajuć se po praznini.

Za tobom ne zaostaju stope.

 

Idi, idi.

Približuj se, teturaj, glavinjaj.

U zagrljaj ćeš svome susjedu odletjeti

pahuljasto lak.

Od radosti jedan ce drugog hitati u zrak.

 

Nikola Šop

 

 

 “Porodični magazin”, utorkom od 10 do 11, repriza od 18 do 19 sati.

Porodični magazin