“Porodični magazin” uz hrabro srce žena Udruženja “Zmajice” Gradačac i bedeme kule Zmaja od Bosne

Urednica i voditeljica emisije Aida Hadžiabdić

 

Očekuje nas sjeveroistočni dio Bosne i Hercegovine. Očekuju nas i obronci lijepe Majevice i Trebave. Zastajemo na rječici Gradašnici. Okrijepit ćemo se njenom hladnom vodom, ali i plodovima šljive, jabuke i kruške uz “Dane šljive”. Pogledom dodirujemo i dva jezera - Haznu i Vidaru, obrise Planinarskog doma. Promatramo ponosno uzdignuti spomenik “Ljiljan”, njegovih pet latica koje simboliziraju pet bataljona i sedam stiliziranih vojnika kao sedam korpusa Armije Republike BiH i sedam bataljona gradačačke 107. viteške motorizirane brigade. Dar je to hrabrim borcima Bosne i Hercegovine ali i hrabrim građankama i građanima koji su sudjelovali u obrani svoga praga i domovine. Pogledom dodirujemo i Sahat kula, te kulu Husein-bega Gradaščevića, bezvremenu Gradinu. Stari spisi čuvaju podatke o njenoj gradnji i godinu 1765. ali i godinu 1821. kada je otvorila svoje kapije. U prvoj polovini 18. stoljeća ispisan je putopis darovitog kapetana iz Slavonskog Broda koji je zabilježio podatak o tome kako se “za vedrijih dana može vidjeti ova lijepa kula...”

Dodiruju nas sjećanja i na besjedu Husein kapetana Gradaševića sa osmanskim beglerbegom. Reče tada on hrabrom Zmaju od Bosne:

"Nema više Bosne, a neće biti ni Bošnjaka, Huseine... Gineš za državu koja nikada nije postojala, niti će!" A Gradaščević mu odgovori:

"Ima Bosne, beglerbeže i Bošnjaka u njoj! Bili su prije vas i ako Bog da, bit će i poslije vas!"

“Porodični magazin” Radija Federacije BiH danas uz bedeme kule Zmaja od Bosne i hrabrost žena Udruženja “Zmajice” Gradačac o kome govore predsjednica Udruženja Zijada Zrnić i članica Enisa Čolić.

 

“Porodični magazin”, utorkom od 10 do 11, repriza od 18 do 19 sati.

Porodični magazin