“Porodični magazin” u svijetu bajki, basni i igrokaza Senke Bešlić

Urednica i voditeljica emisije Aida Hadžiabdić

 

 

Djeci Bosne i Hercegovine plemenita duša i kalem Senke Bešlić daruje bajke, basne i priče prevodeći ih sa perzijskog na bosanski jezik ali i zanimljive igrokaze. Svijet je to knjiga “Potraga za srećom”, “Igrokazi 1”, “Igrokazi 2”, “Savremeni čarobnjak”, “Bašča puna cvjetova”, “Miris crvene ruže”. “Male priče za malu djecu”, “Mali mrav vam priča”, “Mali zeko 1”, “Mali zeko 2””, “Kelila i Dimna” ali i druge. Njeno kazivanje daruje osmijeh sreće našoj djeci, podučavajući ih o važnosti čitanja i druženja sa knjigom.

 

Odrastali smo uz stranice volšebnog svijeta bajki i basni… “Djevojčica sa šibicama”, “Princeza na zrnu graška” i “Mala sirena” samo su neke od najpoznatijih bajki Hansa Christiana Andersena. Iznjedrio je svojom dušom 160 bajki i priča koje su od 1835. do 1848. godine objavljene u osam zbirki, a prevedene su na više od 120 jezika.

 

Mnoge su se njegove priče istinskom čarolijom pretvarale u predstave, filmove, mjuzikle, pa čak su i nadahnule popularne animirane filmove i likove poput majušne Ariel. Andersenove bajke danas su dio svjetske književnosti. Nadahnut tradicionalnim skandinavskim, njemačkim i grčkim pričama, od antičkih vremena do srednjeg vijeka, bajke, stvarni slučajevi i prirodni fenomeni pokrenuli su krila njegove mašte. Kao čarobnjak je ispleo različite materijale i utjecaje kako bi napisao bajke koje danas poznajemo kao svoje. Ali jedan od najpopularnijih pripovjedača bajki, koji je rođen u vrlo siromašnoj porodici 1805. godine, nije samo pisao bajke. Andersen je pisao pjesme, drame, romane i putopise i bio je vrlo nadaren umjetnik koji je ispisao “Carevo novo ruho”, “Divlji labudovi”, “Djevojčica sa šibicama”, “Princeza na zrnu graška”, “Mala sirena”, “Palčica”, “Ružno pače”, “Slavuj”, “Snježna kraljica”…

 

 

"Bajke leže u meni poput sjemenki; potreban je sami dašak vjetra, zraka sunca ili kap gorčine pa da se rastvore u cvijet."

 

Hans Christian Andersen

 

 

“Porodični magazin” Radija Federacije BiH, utorkom od 10 do 11, repriza od 18 do 19 sati.

Porodični magazin