“Porodični magazin” o ljekovitoj sehari našeg zdravlja, simbiozi hrane, mirisnog bilja, minerala, encima, vitamina, eteričnih ulja…

Urednica i voditeljica emisije Aida Hadžiabdić

 

"Zdravlje nije sve, ali bez zdravlja sve je ništa…"

 

Stres, strepnja, slutnja, strah…Sve su to sjene koje nas prate na našem ovozemaljskom putovanju uz misli obgrljene strahom o našem narušenom zdravlju. Ispisujemo priču o ljekovitosti biljaka, priču o svijetu supstanci, medicinski aktivnih hemijskih jedinjenja, biljnoj simbiozi minerala, encima, vitamina, etericnih ulja, alkaloida, tanina i antibiotika, simbiozi koja djeluje na nas iscjeljujuce i blagotvorno, o čemu su ispisivali svoje priče i drevna Perzija, Kina, Indija, a potom i stari Grci i Rimljani. Neka vaša hrana bude lijek, a vaš lijek vaša hrana..." – zapisat će mudri Hipokrat koji je uz svijet moderne medicine, u vremenu prije nove ere, u svojim spisima naveo brojne detalje o liječenju uz preko 200 ljekovitih biljaka o kojima govori i magistrica farmacije Esma Mujezin – Groša.

 

"Najveća je od svih ludosti žrtvovati svoje zdravlje, ma što to bilo, zbog sticanja imovine, zbog napredovanja u službi, zbog učenosti, zbog slave, a da o toj slasti i kratkotrajnim užicima i da ne govorimo. Šta više, zdravlju treba sve podrediti..."

"Zdravlje nadmašuje sva moguća dobra, tako znatno da je zdrav prosjak sretniji od bolesnog kralja…"

 

Arthur Schopenhauer, njemački filozof

 

“Porodični magazin”, utorkom od 10 do 11, repriza od 18 do 19 sati.

Porodični magazin