Popisan ugovor o kreditu od 40 miliona eura za unapređenje gradskog prevoza u Sarajevu

Popisan ugovor o kreditu od 40 miliona eura za unapređenje gradskog prevoza u Sarajevu

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda potpisao je danas s predstavnicima Europske investicijske banke (EIB) Mateom Rivellinijem i Jacopom Lensi Orlandom ugovor o financiranju u vrijednosti 40 miliona eura za Projekt gradskog prijevoza Sarajevo.

Kako je saopšteno iz Ministarstva financija i trezora BiH nakon potpisivanja sporazuma, koje je obavljeno koorespodentno i bez ceremonija zbog epidemiološke situacije, Bevanda je kazao da su osigurana sredstva koja će poboljšati kvalitet života stanovnika Kantona Sarajevo, te pomoći u zaštiti okoliša.

"Poznato je koliko Sarajevo ima problema sa gradskim prijevozom, prometnim gužvama, ali i velikim zagađenjem zraka zbog svih ovih problema. Ovaj projekt jedan je od rijetkih koji će utjecati da se ovi nedostaci pokušaju riješiti. Zato smo zahvalni predstavnicima EIB-a što su podržali ovako kvalitetan i bitan projekt za sve građane Sarajeva, ali i posjetioce ovog grada", rekao je Bevanda.

Dodao je da je ovaj projekt od posebnog značaja za stanovnike sarajevske općine Vogošća jer se odnosi na obnovu trolejbusne mreže i voznog parka kako bi ponovo profunkcinirao javni prijevoz na ovoj relaciji.

Iz ministarstva navode da će ovaj projekt biti realiziran kroz tri povezana projekta, a odnosi se nabavu trolejbusa i rekonstrukciju trolejbusne mreže za Vogošću, te izgradnju prometnice južna longitudinala.

Prema odredbama ugovora, ovaj kredit od 40 miliona eura ima rok otplate 25 godina, uključujući grejs period od pet godina, a alokacija kredita je na Federaciji BiH.

federalna.ba/AA

grant kredit gradski prijevoz Sarajevo
Sarajevo eksplozija eksplozivna naprava
0 24.06.2021 09:23
studenti studentica Studentski dom Studentski centar student studentice Sarajevo Kanton Sarajevo
0 23.06.2021 17:56
studenti Sarajevo problemi
0 23.06.2021 12:42
Jasmila Žbanić Galerija Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo
0 22.06.2021 20:45
tuča migranata napad napad nožem policija Sarajevo
0 22.06.2021 14:44