videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Federacija danas)

Poljoprivrednici iz Semberije najavljuju prosipanje žita

Nakon što sastanak sa resornim ministrima entitetskog i državnog nivoa nije donio očekivane rezultate, kada je riječ o otkupnoj cijeni hljebnog žita, poljoprivredni proizvođači Semberije i Majevice danas su mirnim protestom upozorenja izrazili su danas svoje nezadovoljstvo.

I ovoga puta ratari su ponovili svoje zahtjeve - da minimalna otkupna cijena bude 75 feninga po kilogramu pšenice, te da se obustavi uvoz pšenice na 120 dana, dok mlinari ne otkupe sav domaći rod hljebnog žita. Zahtjev je upućen članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku, od kojeg ratari traže da im pomogne u rješavanju ove, kako kažu, egzistencijalne krize.

„Ako se desi da ne dođe srpski član Predsjedništva BiH ovdje u Semberiju pred nas poljoprivrenike, da porazgovaramo, onda ćemo izaći na ulicu, na granicu. Pšenicu nećemo dati u bescijenje, teret ćemo opet podnijeti mi - zajedno sa kolegama iz Federacije smo dogovorili da to bude 72 feninga“, kaže Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice.

Sve ispod te toga je, kažu, neprihvatljivo, s obzirom na cijenu i poskupljenja svih inputa proizvodnje.

Pšenicu su mlinovima predali jer nisu imali gdje da je skladište. Sada, kažu, stoji kod mlinara, a oni ne znaju ni koliko ni kada će im biti plaćeno.

Blokada ulica i graničnih prelaza, kao i prosipanje pšenice će biti sljedeći korak, ukoliko im vlast ne izađe u susret, upozoravaju ratari. Podsjetimo, ove sedmice održan je sastanak predstavnika ratara i mlinara sa resornim ministrima, na kome je usaglašeno da bi otkupna cijena pšenice mogla biti od 62 do 66 feninga, što je izazvalo nezadovoljstvo ratara koji su prvobitno tražili cijenu od 82 feninga po kilogramu.

federalna.ba

pšenica žito Semberija
Vaskrs Semberija
0 05.05.2024 23:11
Drinski nasip Janja Semberija Bijeljina
0 06.04.2024 19:23
hljeb poskupljenje hljeba cijene hljeba pšenica poljoprivreda poljoprivrednici ratari Semberija
0 20.01.2024 19:22