(Izvor: ibrary.foi.hr)

Poetski radio-zapis: Mirsad Tukić – Mirisni plodovi duše, drugi dio

Poetski radio-zapis urađen je po knjizi Khalila Gibrana „Mirisni plodovi duše“, koju je 1987.godine objavio Grafički zavod Hrvatske. Knjigu je preveo i napisao pogovor prof.dr.Esad Duraković.

**

Khalil Gibran  /Halil Džubran/ libanonsko-američki pjesnik i slikar, rođen je 06.01.1883.godine u gradu Bšari, u sjevernom Libanonu. U dobi od 12 godina s majkom, dvije sestre i bratom emigrira u Boston, Amerika, dok je otac ostao u domovini. No, nakon dvije godine Gibran se vraća u Libanon i u Bejrutu pohađa gimnaziju Al-Hikmah i usavršava znanje arapskog jezika. Zatim upisuje studij medicine. Pri ponovnom boravku u Bostonu upoznaje pjesnikinju Josephine Peabody. Te, 1902.godine   njegova majka, sestra i polubrat umiru od tuberkuloze. Utjehu i podršku nalazi u drugoj sestri i Josephine. Kako je imao izuzetan slikarski dar, svoje crteže Khalil Gibran izlaže u Grčkoj, Italiji, Španiji, a u Parizu njegove radove zapaža i Auguste Rodin. Khalil Gibran sam je ilustrirao svoje knjige kao i  engleski pjesnik William Blake, pa su ih nerijtko i upoređivali.

Khalil Gibran mnogo pažnje posvećivao je proučavanju svetih spisa svih tradicija -  Biblije, knjiga o Zaratustri i Buddhi te tekstova filozofa, književnika i političara (Voltairea, Rousseaua, Nietzschea, Jeffersona, Emersona i Lincolna), a ponajviše ga je zanimala kršćanska i islamska filozofija i teologija koje su ga oblikovale i imale snažan utjecaj na njegov rad (spisi sv. Augustina, Avicene, Averroesa, Gazalija…). Khalil Gibran pisao je na arapskom i engleskom jeziku. Njegova prva djela objavljena su na arapskom jeziku -  zbirke pripovijedaka „Nevjeste polja“ i „Pobunjeni duhovi“. Napisao je roman „Slomljena krila“, te zbirke pjesama „Suza i osmijeh“ i „Oluja“. Takođe, autor je u duže poeme „Procesije“. Prva knjiga K.Gibrana na engleskom bila je naslova „Luđak“ i objavljena je 1918.godine. Pet godina kasnije objavljuje djelo „Prorok“, zatim „Isus, sin čovječiji“ i „Bogovi zemlje“.

Khalil Gibran umro je 10.aprila 1931.godine, u dobi od 48 godina, u New Yorku. Sahranjen je u domovini Libanonu, u rodnom gradu Bšari, uz velike počasti. Posthumno su objavljena djela „Lutalica“ i „Prorokov vrt“.

**

Pogovor knjizi „Mirisni plodovi duše“ čitao Haris Etemi

Poeziju govorili – Hasija Borić i Edhem Edo Husić

Autor koncepta i režija – Mirsad Tukić

Produkcija – Dokumentarno-dramski program Radija Federacije BiH

radio Federalni radio Khalil Gibran
sport Federalni radio
0 25.01.2021 23:41
Vijesti u 22 Federalni radio
0 25.01.2021 21:58
Federalni radio
0 25.01.2021 18:44