Podžić i Peach razgovarali o aktuelnim temama iz odbrambenog resora BiH

Podžić i Peach razgovarali o aktuelnim temama iz odbrambenog resora BiH

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović sastali su se danas sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za zapadni Balkan Stuartom Peachom.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim temama iz odbrambenog resora Bosne i Hercegovine u svijetlu krize u Ukrajini i mogućim implikacijama na BiH.

Ministar Podžić je Peacha upoznao s izazovima i poteškoćama koje opterećuju Ministarstvo odbrane (MO) i Oružane snage (OS) BiH zbog neusvajanja budžeta za ovu godinu, te zbog blokade rada državnih insitucija, što u velikoj mjeri otežava izvršavanje zakonom propisanih zadataka i misije.

Istaknuta je izuzetna saradnja MO i OS BiH i Oružanih snaga UK, a ministar je iskoristio priliku da iskaže zahvalnost Vladi UK-a na interesovanju za Bosnu i Hercegovinu, te da naglasi značaj podrške i pomoći u realizaciji brojnih projekata u BiH koji se odnose na jačanje odbrambenih kapaciteta. 

- Posebno je istaknut doprinos Ministarstva odbrane UK-a na podršci u oblasti obuke i školovanju naših pripadnika u Velikoj Britaniji, kao i na modernizaciji naših centara za obuku i vježbe, na podršci u razvoju naših vlastitih kapaciteta za prijem oficira iz civilstva, tе u oblasti rodno osjetljivih pitanja u okviru projekta “Women, peace and security” i izgradnji integriteta u sistemu odbrane BiH - saopćeno je iz MO BiH.

Stuart Peach se zahvalio ministru Podžiću na prijemu, te naglasio nastavak podrške reformskim procesima u Bosni i Hercegovini, pohvalivši dosadašnji stepen odbrambene reforme - navodi se u saopćenju.

federalna.ba/Fena

Sifet Podžić Stuart Peach
sir Stuart Peach Stuart Peach
0 30.05.2022 19:26
Stuart Peach Osman Mehmedagić
0 25.05.2022 17:57
Stuart Peach Liz Truss Sarajevo
0 25.05.2022 12:12