Konaković i Peach o europskom putu BiH, reformskim procesima i sigurnosnim izazovima

Konaković i Peach o europskom putu BiH, reformskim procesima i sigurnosnim izazovima

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković sastao se danas na marginama Minhenske sigurnosne konferencije sa posebnim izaslanikom britanskog premijera za Zapadni Balkan lordom Stuartom Peachom.

Tijekom sastanaka razgovarano je o europskom putu BiH, reformskim procesima, sigurnosnim izazovima i regionalnoj suradnji.

Konaković je tom prigodom izrazio zahvalnost na snažnoj potpori Ujedinjenog Kraljevstva suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine kao i njegovoj vodećoj međunarodnoj ulozi u rješavanju regionalnih izazova. Izvijestio je posebnog izaslanika o napretku naše zemlje na europskom putu kao i aktivnostima Vijeća ministara BiH, te ocijenio od izuzetnog značaja za Bosnu i Hercegovinu da na predstojećem sastanku Europskog vijeća u ožujku dobije odluku o otvaranju pristupnih pregovora. Osvrnuo se i na važnost rasprave o stanju u Bosni i Hercegovini i regiji u britanskom parlamentu, posebno u kontekstu novoobjavljenog Izvješća Odbora Doma lordova za međunarodne odnose i obranu.

Posebni izaslanik britanskog premijera naglasio je da Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje fokusirano na različite oblike razvojne pomoći za Bosnu i Hercegovinu, u okviru sredstava koje Ujedinjeno Kraljevstvo izdvaja za zapadni Balkan. Riječ je o projektima usmjerenim na jačanje vladavine prava, demokracije i zaštite temeljnih prava, obrazovanja, zapošljavanja, socijalne politike itd. Podržao je reformski proces u BiH kada je riječ o europskim integracijama te naglasio da je u tom procesu iznimno značajno unapređenje integriteta izbornog procesa u našoj zemlji.

Tijekom susreta razgovarano je o ulozi misije EUFOR ALTHEA u Bosni i Hercegovini kao i pomoći i potpori UK u sigurnosnom i obrambenom sektoru naše zemlje, saopćeno je iz Ured za odnose s  javnošću Ministartsva vanjskih poslova BiH.

federalna.ba/Fena

Elmedin Konaković Stuart Peach