Počitelj čeka bolje dane

Počitelj je nekada bio primjer čistog gradića, kojeg su krasile cvjetne avlije, održavana kaldrma i stare građevine. No, posljednih godina stanje u ovom nekadašnjem biseru južnog dijela države sve je teže. Usljed zapuštenosti i neodržavanja život malobrojnih stanovnika Počitelja još više je otežan.

Neuobičajena slika iz Počitelja. Bez turista, prolaznika i umjetnika. Stare kapije otvaraju tek malobrojni stanovnici. Njih svega 18 stalno je tu.  Supružnici Perviz su jedni od onih koji žive u Počitelju. Ovdje je, kažu, njihov smiraj. Ipak, život je sve teži. Naročito zimi.

“Ne bih mogao živjeti da nije djece, jer je mala penzija. Vi znate koliko smo mi udaljeni od Čapljine. Meni ako treba u Čapljinu otići, moram naručiti taksi, pošto ni supruga ni ja ne vozimo” kaže Asim Perviz.

Njegova supruga Mensa dodaje: “Ovdje je život zimi jako težak, za svaku sitnicu moramo ići u Čapljinu, moramo platiti sve što nam se donese. Život je zimi jako, jako težak. Ali, mi starosjedioci volimo Počitelj!”

Nisu navikli bez turista. Svjesni su da će se oni ipak vratiti. U međuvremenu bi, kažu, trebalo osmisliti kako ih duže zadržati u ovom hercegovačkom biseru.

“S obzirom na to da je ova situacija s Koronom kakva jeste, svakako je sve utihnulo. U Počitelju trenutno svi živimo u nekom svom malom svijetu. Grijemo se, u kućama… Nema nikakvih događanja, kao što je bivalo prošlh godina. U Počitelj su kontinuirano dolazili turist, i zimi” govori Jadranka Dizdar, predstavnica Turističkog društva iz Počitelja.

Bolji dani moraju doći, govore Počiteljci, jer dosadašnja nebriga je prouzrokovala brojne probleme i propadanje ovog gradića. Od obećanja nema ništa. Očekuju konkretne reakcije nadlažnih kako bi ovom mjestu bio vraćen nekadašnji sjaj, a turisti pronašli sadržaje koji će ih zadržati i vratiti Počitelju.  

“Svakom turisti rado otvorim vrata. Ne pitam ga ni ko je, ni šta je. Jedino ga upitam odakle je, iz koje je zemlje došao. Da li je njegova država lijepa kao što je naša” kaže Asim.

“Ovdje budu sto i klupe. Mnogi misle da je ovo restoran, a nije. Ali, mi im vrlo rado napravimo sok ili kafu, bez ikakve naknade. Da odu s lijepim utiskom I da budemo dobri domaćini” govori Mensa Perviz.

Ovo historijsko naselje orijentalno-mediteranskog karaktera u dolini Neretve, jedno je od najljepših kulturno-historijskih cjelina u Bosni i Hercegovini. Ipak, potrebna mu je institucionalna podrška. I to hitna! Bez nje, historijski spomenici i građevine nastavit će propadati, a Počitelj bi mogao ostati i bez stanovnika, jer oni koji sada žive u njemu su pretežno treće životne dobi. 

 

federalna.ba/Sanel Kajan

Počitelj radio Federalni radio Radio Federacije BiH Otvoreni program
sport Federalni radio
0 05.03.2021 18:18
Borut Pahor Federalni radio
0 05.03.2021 17:51
koronavirus Vlada FBiH Federalni radio
0 05.03.2021 17:48
Vijesti u 17 Federalni radio
0 05.03.2021 17:44
radio Federalni radio Radio Federacije BiH Natura magazin priroda zdravlje
0 05.03.2021 15:04