Počeo treći val Kampanje 'Poštuj život, ne oružje'

Počeo treći val Kampanje 'Poštuj život, ne oružje'

Dobrovoljna predaja oružja, tema je kojom je započeo treći val kampanje 'Poštuj život, ne oružje', pokrenute kao odgovor na povećan broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem. Prethodna dva dijela te kampanje bila su usmjerena na femicid odnosno prevenciju femicida te na odgovorno vlasništvo nad oružjem.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, mnogo građana saznalo je tako, u četvrtak na Ilidži, od policijskih službenika korisne informacije o toj temi. Naglašeno je da MUP Kantona Sarajevo nije završio niti s jednom od tri faze jer su opasnosti i dalje prisutne.

Također je istaknuto da je cilj doprijeti do svih starosnih grupa, jer se u praksi pokazuje da djeca i mladi iz neznanja pristupaju vatrenom oružju, dok su stariji i odrasli samouvjereni i misle da mogu kontrolisati sve okolnosti pod kojima čuvaju legalno i nelegalno oružje. Djeca i mladi potom su mogli provjeriti nivo znanja i stavove o toj temi, na kvizu koji je upriličen za njih. 

Brojni incidenti sa smrtnim ishodima i teškim ozljedama koji su se u proteklom periodu desili u BiH i regionu bili bi spriječeni da nije bilo nelegalnog oružja koje se našlo u pogrešnim rukama. Vatreno oružje je “krivac” za više od polovine ubistava koja se počine u BiH, od čega se u više od 95 posto slučajeva koristi nelegalno vatreno oružje.

Kako se navodi, prisutnost vatrenog oružja u domaćinstvu predstavlja izravnu prijetnju sigurnosti porodice i povećava rizik od teškog povređivanja i ubistva. Muškarci, starosti od 19 do 35 godina, počine oko 40 posto svih ubistava vatrenim oružjem za šta najčešće bivaju kažnjeni dugogodišnjim zatvorskim kaznama.

Veliki broj relevantnih zakona u BiH prepoznaju amnestiju od sudskog procesuiranja svakog ko dobrovoljno preda oružje u nelegalnom vlasništvu. Mogućnost predaje bez sankcija zakon dozvoljava ukoliko protiv osobe koja je u posjedu nelegalnog vatrenog oružja prethodno nije pokrenuta policijska aktivnost odnosno istraga po tom pitanju.

Zakoni također sadrže kaznene odredbe kojima su zaprijećene kazne onima koji u posjedu drže nelegalno oružje i propuste da ga na vrijeme predaju te tako izbjegnu nesreće, ali i krivično gonjenje. Nezakonito držanje oružja je krivično djelo za koje su predviđene višegodišnje zatvorske kazne u trajanju i do deset godina, novčane kazne od 500 do 5.000 KM koje se izriču posebnim zakonima, kao i trajno oduzimanje oružja. 

U saopćenju za javnost ističe se da su, tokom 2022. godine policijski službenici u BiH, oduzeli 1.234, a godinu ranije 1.396 komada oružja. Neodgovorne osobe, koje su bile u posjedu nelegalnog oružja, suočile su se sa odgovarajućim sankcijama. Dobrovoljno predato kao i oduzeto oružje se kontrolisano uništava i od 2016. godine je uništeno 25.588 komada i pripadajućih dijelova oružja. Da bi se stvorilo sigurno okruženje za sve u Bosni i Hercegovini, od ključne je važnosti smanjiti broj oružja u nelegalnom posjedu građana.

- Oružje je uvijek opasno. Podsjećamo i one koji legalno posjeduju oružje da ga nikada i nikako ne ostavljaju bez nadzora, posebno ako u bližoj okolini imaju djecu i mlade. U proteklim godinama u Kantonu Sarajevo nemamo značajnu količinu dobrovoljno predatog oružja, ali značajan je svaki komad  koji bude sklonjen iz nelegalnog posjeda - rekla je glasnogovornica MUP-a KS Mersiha Novalić.

U Kampanji 'Poštuj život, ne oružje' učestvuju MUP Republike Srpske, svih deset kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u FBiH, te Policija Brčko Distrikta BiH, uz kontinuiranu informisanost Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja (SALW) u BiH.

- Činjenica da u BiH postoji toliko policijskih agencija koje se brinu za sigurnost i učestvuju u ovoj kampanji govori o složenosti sigurnosnog sistema. Zakoni o držanju, nabavci i nošenju vatrenog oružja u BiH jesu donekle različiti. Međutim, ono što ne poznaje administrativne granice i razlike između uređenja u zakonskom smislu jeste da je oružje opasnost koja nikad ne spava i da može biti kobno po sve nas - mlade, stare, muškarce, žene, bez izuzetka - zaključuje Novalić.

Javna događanja, koja promovišu kampanju podizanja svijesti o SALW-u, bit će održana i u Konjicu, Brčkom, Orašju, Bihaću, Goraždu, Tešnju, Tuzli, Tomislavgradu, Ljubuškom i drugim gradovima u BiH - tokom februara i marta 2024. godine.

Kampanja je podržana kroz projekt 'Prevencija i smanjenja posjeda ilegalnog oružja u BiH', kojeg finansiraju Njemačka, Švedska, Nizozemska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška, kao i EU, kroz Multilateralni povjerilački fond Ujedinjenih nacija (MPTF), a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

federalna.ba/Fena

Poštuj život, ne oružje
Ivica Vrdoljak Poštuj život, ne oružje
0 12.03.2024 20:19
Poštuj život, ne oružje kampanja Poštuj život, ne oružje Goražde
0 29.02.2024 17:08
Poštuj život, ne oružje
0 22.02.2024 17:25
nelegalno oružje Poštuj život, ne oružje Poštuj život - ne oružje
0 04.12.2023 21:24
Kanton 10 Poštuj život, ne oružje
0 16.11.2023 11:57
kampanja Poštuj život, ne oružje MUP Federacije BiH MUP RS-a Policija Brčko distrikta
0 13.11.2023 13:29