Završena kampanja 'Poštuj život, ne oružje'

Završena kampanja 'Poštuj život, ne oružje'

Nakon deset mjeseci završena je Kampanja 'Poštuj život, ne oružje", koja je ukazala na rastuću zloupotrebu vatrenog oružja u Bosni i Hercegovini. Poruka 'Nikada joj nije poklonio cvijet' označila je početak kampanje i aktuelizirala zloupotrebu nelegalnog oružja i vezu te pojave s učestalim slučajevima ubistava žena unutar partnerske zajednice.

Kampanja je bila fokusirana i na edukaciju građana o odgovornom vlasništvu nad legalnim oružjem i dobrovoljnoj predaji nelegalnog oružja, uz mogućnost amnestije.

Osim edukacije i informisanja u medijima, bitan segment Kampanje bile su ulične aktivnosti i neposredni razgovori s građanima, posebno mladima. Policijski službenici su s mladima razgovarali o opasnostima vatrenog oružja, s posebnim naglaskom na činjenicu da je vatreno oružje uvijek i bez izuzetka opasno.

- Kroz 24 događaja, u gradovima širom Bosne i Hercegovine, stotine građana je informirano o opasnostima nelegalnog posjedovanja i nesavjesnog čuvanja legalnog vatrenog oružja, te mogućnostima predaje nelegalnog vatrenog oružja - navodi se.

Poruka, koju su policijski službenici ponavljali mladim ljudima u svakom od gradova, bila je jasna 'Ako pronađete vatreno oružje, municiju ili minsko eksplozivna sredstva, nemojte poduzimati nikakve mjere, već odmah obavijestite policiju na besplatni broj 122. Ovlaštene osobe će, na siguran način, preuzeti oružje uskladištiti ga i deaktivirati u skladu sa zakonskim propisima'.

Rezultati fokus grupa pokazuju da je Kampanja izazvala snažne emotivne reakcije, među građanima, što ukazuje na to da su poruke uspješno dosegle publiku i potakle raspravu o važnim društvenim pitanjima.

Učesnici fokus grupa zaključili su da je Kampanja bila korisna i da je neophodno nastaviti sa sličnim aktivnostima s ciljem podizanja svijesti i prevencije incidenata povezanih s upotrebom oružja.

Kampanju su provodili MUP Republike Srpske, MUP Unsko-sanskog kantona, MUP Posavskog kantona, MUP Tuzlanskog kantona, MUP Zeničko-dobojskog kantona, MUP Bosansko-podrinjskog kantona - Goražde, MUP Srednjobosankog kantona, MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona, MUP Zapadnohercegovačkog kantona, MUP Kantona Sarajevo, MUP Kantona 10, te Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, uz kontinuiranu informisanost i podršku Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini.

- Kampanja je realizovana kroz Projekt 'Prevencija i smanjenje posjeda nelegalnog oružja u BiH', kojeg finansiraju Njemačka, Švedska, Nizozemska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška, uz podršku Evropske unije, kroz Multilateralni povjerilački fond Ujedinjenih nacija (MPTF), a provodi ga UNDP u BiH - saopćeno je iz UNDP-a u BiH.

federalna.ba/Fena

kampanja Poštuj život, ne oružje
Velika Britanija kampanja ilegalni migranti Vijetnamci
0 25.03.2024 12:10
Ivica Vrdoljak Poštuj život, ne oružje
0 12.03.2024 20:19
Poštuj život, ne oružje kampanja Poštuj život, ne oružje Goražde
0 29.02.2024 17:08
Poštuj život, ne oružje
0 22.02.2024 17:25
Poštuj život, ne oružje
0 02.02.2024 20:07