Počela sjednica Ustavne komisije koja razmatra regularnost procedure izbora sudije Ustavnog suda BiH
(Izvor: Fena/Ilustracija)

Počela sjednica Ustavne komisije koja razmatra regularnost procedure izbora sudije Ustavnog suda BiH

Ustavna komisija Predstavničkog doma Federalnog parlamenta danas je počela zasjedanje u zgradi Parlamenta na kojem će se, između ostalog, razgovarati u vezi procedure izbora sudije Ustavnog suda BiH.

U vezi toga inicijativu je podnio poslanik Naše stranke Dragan Mioković i to je prva tačka dnevnog reda navedene sjednice.

Inicijativa se odnosi na radnu grupu koja je osnovana unutar Komisije za izbor i imenovanje i čiji je zadatak da Predstavničkom domu uputi konačan prijedlog za imenovanje sudije Ustavnog suda BiH. Ta komisija sačinila je rang-listu na kojoj je najviše pozicioniran Marin Vukoja, te se očekuje da on postane novi sudija Ustavnog suda BiH.

U međuvremenu je Naša stranka prema Ustavnoj komisiji Predstavničkog doma uputila upit da li je kompromitovana procedura pravljenja ove liste. Odgovor na to pitanje treba uslijediti na današnjoj sjednici Ustavne komisije.

- Radnu grupu koja je vodila kompletnu proceduru izbora sudije Ustavnog suda BiH, koji se bira iz Predstavničkog doma, imenovao je Predstavnički dom. Prema Odluci o načinu biranja tog sudije stoji da tu radnu grupu treba da imenuje Komisija za izbor i imenovanje. Moj upit je bio da li je time narušena procedura, a to bi trebali saznati danas na sjednici Ustavne komisije – izjavio je Feni Mioković uoči početka današnje sjednice.

Ako Ustavna komisija ustanovi da izbor sudije nije kompromitovan poslanici Naše stranke glasat će za prvorangiranog kandidata, a ako utvrde da je kompromitovana procedura, ta stranka će smatrati da navedena lista ne postoji, te poručiti da će se kompletan postupak morati ponoviti.  

Podsjećamo, Predstavnički dom je imenovao radnu grupu za provođenje postupka izbora sudije Ustavnog suda BiH. Ta radna grupa je utvrdila uvjete konkursa, raspisala konkurs, obavila intervjue s kandidatima, sačinila rang-listu i imena odabranih kandidata proslijedila Komisiji za izbor i imenovanja.

federalna.ba/Fena

Ustavnopravna komisija Dragan Mioković Ustavni sud
Dragan Mioković Igor Stojanović svesrpski sabor
0 07.06.2024 19:08
Denis Zvizdić Dragan Mioković vožnja
0 04.06.2024 14:32
Dobro jutro, BiH! jutarnji program Dragan Mioković
0 02.06.2024 17:26
jutarnji program Dobro jutro, Bosno i Hercegovino Dragan Mioković
0 29.05.2024 19:22