Počela rekonstrukcija Stonehengea
(Izvor: BBC)

Počela rekonstrukcija Stonehengea

Vitalni radovi na popravci pukotina i rupa u praistorijskim megalitima Stonehenge u Engleskoj počeli su danas u okviru jednog od najvećih projekata na očuvanju ovog spomenika koji je na listi svjetske baštine u posljednjih nekoliko decenija, saopštilo je udruženje "English Heritage".

Radovi na Stonehengeu, jednom od najpoznatijih svjetskih prahistorijskih spomenika čiji su blokovi stariji od 4.500 godina, fokusiraće se na probleme uzrokovane erozijom i uključivaće popravke koje su otkrivene detaljnim laserskim skeniranjem.

"Stonehenge je jedinstven među kamenim krugovima zbog svojih ragastova i posebnih spojeva koji se koriste za njihovo pričvršćivanje", rekla je Heather Sebir, viši kustos "Engleskog nasljeđa" za ovu lokaciju.

Ona je rekla da su udari vjetra i kiša posljednjih 4.500 godina napravili pukotine i rupe na površini kamena, a ovi radovi će zaštititi prepoznatljivi izgled Stonehengea.

Radovi tokom kojih će biti podignute skele kako bi se omogućio pristup vrhu kamenih blokova, od kojih je najveći visok oko devet metara, zaustaviće povećanje postojećih pukotina i zamijeniti betonski malter koji je korišten za popravke pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka krečnim malterom.

federalna.ba/Srna

Stonehenge rekonstrukcija
Adnan Šteta trolejbuski depo rekonstrukcija
0 08.05.2023 18:39
Edin Ramić Doboj rekonstrukcija povratnici
0 24.09.2022 18:32
Vlada TK rekonstrukcija SodaSo
0 31.08.2022 14:52
rekonstrukcija stadion Tušanj
0 20.07.2022 14:01