videoprilog Azre Delmanović (Federacija danas)

Počela je nova sezona u Narodnom pozorištu u Tuzli, publici se nudi bogat sadržaj

Za ljubitelje pozorišne umjetnosti oktobar je poseban mjesec jer tada počinje jesenska pozorišna sezona. Glumci su spremni da pred publikom, na daskama koje život znače, pokažu sve ono na čemu su vrijedno radili. Sezona je počela i u tuzlanskom Narodnom pozorištu koje iz godine u godinu nudi sve bogatiji sadržaj pristupačan svim generacijama.

U protekle 74 godine, koliko postoji Narodno pozorište u Tuzli, bilo je raznih kriza, od ratnih do recesijskih i pandemijskih, ali umjetnost je opstajala i bila bijeg od stvarnosti za svoju publiku. U želji da, kao i tada, i danas Narodno pozorište istinski pripada narodu, menadžment se odlučio na nesvakidašnji korak.

"Kako bismo u vremenu kada sve poskupljuje na neki način olakšali našim sugrađanima dolazak u pozorište, odlučili smo se na korekciju cijena ulaznica koje će ove godine biti značajno niže", istakao je direktor Narodnog pozorišta Tuzla Mirza Ćatibušić.

Tako će premijere predstava koje su koštale 10 maraka, sada biti sedam, a reprizna gledanja su sa sedam snižena na pet. Građanima se tako pruža prilika da uživaju u bogatom sadržaju u kojem se izdvajaju premijera predstave Pedagogija otpora u režiji Zlatka Pakovića, dobro poznata izvedba Hamleta, predstave Budala na večeri, Putovanje te mnoge druge izvedbe za djecu. 

"Svako ko prati naš rad može primijetiti da tu ima i eksperimentalnih predstava, predstava dokumentarnih, plesnih, modernih, klasičnih i da mislimo da je to zaista jedini način kako bismo ispunili svoju svrhu, a to je da budemo istinsko Narodno pozorište", dodaje Ćatibušić.

U toku su i probe za predstavu Djelidba Skendera Kulenovića, koju režira Miralem Zubčević. Riječ je o komediji koja, kako objašnjavaju glumci, može da se poveže i sa stvarnim životom te pruži određene životne mudrosti i lekcije, što je i cilj umjetnosti. 

"Došao je dakle neki određeni, neka određena svota kojekakvih stvari od mazgi do ne znam čega da se podijeli među narodom i kako to biva kod nas, svako sebi želi da ujagmi što veći dio i to se kod nas ne dešava i ne dijeli se po kancelarijama, nego u kafani, onako kako i danas to rade političari, kako razdjeljuju", kaže glumac Elvis Jahić.

Narodno pozorište Tuzla se posebno trudi da privuče mlađe generacije i približi im pozorišnu umjetnost. Predstave im, objašnjavaju, nude širu sliku i potiču ih na kritičko razmišljanje kako bi sutra bili potpune ličnosti. 

"Da oni budu ti koji će biti isprovocirani zbog pozorišnih predstava, da čitaju što više, da bi sutra oni mogli da odrastu u bolje ljude nego što smo mi, jer mi smo negdje pogrešno zakalemljeni, kalem negdje neki nije uspio, nešto je promašeno", navodi Jahić.

Još jedna novina u tuzlanskom Narodnom pozorištu jeste elektronska rezervacija karata. I to je jedan od koraka da se publici olakša dolazak i da pozorišna umjetnost bude sastavni dio njihovih života.

federalna.ba

Narodno pozorište Tuzla nova sezona
Narodno pozorište Tuzla konkurs zaposlenje
0 28.11.2023 17:22
NBA nova sezona
0 24.10.2023 10:33
košarkaško prvenstvo BiH nova sezona
0 05.10.2023 15:30
Žene u crvenom Narodno pozorište Tuzla
0 27.06.2023 19:21
Macbett Narodno pozorište Tuzla
0 10.04.2023 22:50