Pleme Cherokee traži od kompanije Jeep da promijeni ime terenskom vozilu
(Izvor: Arhiva)

Pleme Cherokee traži od kompanije Jeep da promijeni ime terenskom vozilu

Poznato vozilo američke kompanije Jeep "Cherokee" koje se proizvodi gotovo 50 godina uskoro bi moglo da promijeni naziv pošto je vođa istoimenog plemena američkih Indijanaca ocijenio da je došlo vrijeme da firme i sportski timovi u SAD prestanu da koriste njihovo ime.

Vođa plemena Cherokee Chuck Hoskin rekao je firmi da ne toleriše da oni koriste ime "Cherokee", rekao je sinoć portparol plemena za AFP.

Hoskin je svoj stav iznio preko video konferencije 29. januara matičnoj kući Jeepa, grupi Stellantis.

"Mislim da je došao trenutak u ovoj zemlji da firme i sportski timovi povuku imena, slike i maskote američkih Indijanaca sa svojih proizvoda, majica i timova", rekao je vođa Cherokeeja u saopštenju objavljenom 14. januara u američkom časopisu za automobile "Car and Driver".

On je rekao da je siguran da je to bilo dobronamjerno ali da im više ne čini čast da vide svoje ime na nekom automobilu.

Kompanija Jeep je uvela model terenskog vozila "Cherokee" 1974. poslije čega uslijedilo više modela.

"Najbolji način da nam se oda počast je da se više sazna o našoj vladi, našoj ulozi u ovoj zemlji, našoj istoriji, kulturi, jeziku i da se vodi konstruktivan dijalog sa plemenima koje priznaje savezna vlada i o njihovoj kulturi", rekao je Chuck Hoskin.

Pod pritiskom su nedavno američki fudbalski tim i košarkaški tim iz Vašingtona promijenili svoje ime poteklo od američkih Indijanaca, Redskins (crvenokošci), odnosno Indians.

federalna.ba/Beta

Jeep Cherokee ime
Jeep
0 22.06.2021 09:26
Jeep Jeep Compass
0 07.04.2021 13:36
ime kućni ljubimac
0 23.02.2021 11:28
Alibaba Jeep
0 02.02.2021 09:08