Dunja Jelovac

Plazma Sportske igre mladih zvanično počele svoje 11. izdanje

Plazma Sportske igre mladih, najveće besplatno amatersko takmičenje za djecu iz čitave Bosne i Hercegovine, zvanično je počelo svoje 11. izdanje.

Igre će u 2021. godini obići 45 bh. gradova te se družiti sa mališanima širom Bosne i Hercegovine dijeleći pozitivnu energiju i slaveći mnogobrojne pobjede.

Sva takmičenja se, kao i prethodne godine, održavaju uz pridržavanje svih epidemioloških mjera kao i uz dozvole svih nadležnih institucija. Posebno zadovoljstvo će biti učešće pobjednika iz BiH na međunarodnom finalu u Splitu, s obzirom da Igre u regiji ove godine slave 25 godina svog postojanja.

U prethodnih deset godina, Sportske igre mladih okupile su više od 360.000 dječaka i djevojčica iz čitave BiH, a 17.000 finalista je imalo priliku učestvovati na finalnom takmičenju u Sarajevu. 

Igre nastavljaju projekat “Fer igra za fer djetinjstvo” u saradnji sa Košarkaškim savezom BiH te uz finansijsku podršku USAID-a. Igre su u sklopu ovog projekta organizovale online radionice pod nazivom “Zajedno kao jedan tim”, gdje mališani imaju priliku upoznati svoje sportske idole i pitati ih sve što ih zanima iz njihovog sportskog života.

Gosti radionica su bili sportisti Marica Gajić, Mirsad Terzić, Marko Panić i Senjamin Burić, a mališane očekuje još mnogo iznenađenja. Specijalni partner Igara je Olimpijski komitet BiH koji kroz projekat promoviše sportska i olimpijska načela, ali i zdrav način života. 

Nakon  regionalnih takmičenja po gradovima, pobjednici će učestvovati na polufinalnim turnirima organizovanim po regijama, a najbolji će imati priliku pokazati svoje sportsko umijeće na velikom finalu u Sarajevu.

Igre ove godine posebnu pažnju posvećuju animiranju što većeg broja djevojčica da učestvuje u sportskim takmičenjima, a zajedno sa “UEFA foundation for children” organizuje nogometni turnir za djevojčice.

Podršku Igrama daju i eminentna imena iz sportskog i političkog života: Ivica Osim, Aleksander Čeferin, Predrag Mijatović, David Beckham, Jose Mourinho, Sven Goran Eriksson, Edin Džeko, Džanan Musa, Miralem Pjanić, Mirza Teletović, Vedad Ibišević, Benjamin Burić, Luka i Nikola Karabatić te mnogi drugi, a u 2021. godini SIM porodici pridružio se i Karl-Heinz Rummenigge.

Prijave za učešće na Plazma Sportskim igrama mladih su otvorene ali je broj, zbog sigurnosti učesnika, ograničen, naglašava PR menagerica Ena Jažić.

 

 

 

 

Sportske igre mladih Radio Federacije BiH Federalni radio
sport Federalni radio
0 19.06.2021 17:42
vakcinacija vakcine vakcinisanje Federalni radio
0 19.06.2021 16:58
Vijesti u 17 Federalni radio
0 19.06.2021 16:56
Mostar ljeto Mostarsko ljeto manifestacija radio Federalni radio Radio Federacije BiH
0 19.06.2021 15:25
radio Federalni radio Radio Federacije BiH
0 19.06.2021 15:23