videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

Planinarsko društvo „Cincar“ počelo realizaciju II. opće planinarske škole

Podmlađeno livanjsko Planinarsko društvo „Cincar“ ovih dana je uspješno započelo s realizacijom još jednog projekta - II. opće planinarske škole. Kada su planirali njenu realizaciju, očekivali su maksimalno 30-ak polaznika, no odziv je iznenadio i najveće optimiste. Rezultat je to predanog rada na jačanju planinarskih aktivnosti, organiziranju pohoda na planinske vrhunce diljem BiH, ali i zemalja regije.

S dolaskom novoga rukovodstva PD „Cincar“ je za nepunu godinu dana s 40-ak članova naraslo na 142, s tendencijom rasta, što pokazuje i odziv u planinarsku školu.

„Čast nam je da je u Livnu toliko ta škola prepoznata, imamo preko 60 članova. Prošli put je bilo na prvom predavanju 58 članova, ali danas nam se priključilo još nekoliko novih, tako da ćemo imati preko 60 polaznika što je fantastičan broj za mali grad poput Livna“, kaže Jelena Bobetić, predsjednica PD Cincar.

Uz mladost koja nije imala doticaja s planinarenjem 'školarci' su postali i članovi koji aktivno planinare, a nisu pohađali školu. Među njima je nekolicina onih koji su 'zagazili' u sedmo, ali i djevojčice koje tek ulaze u drugo desetljeće života.

„Imam 11 godina i član sam PD Cincar već dvije godine. Popela sam se na 10 vrhova, sa 5 godina sam krenula planinariti i ovu planinarsku školu sam upisala da bih proširila svoje znanje o planinama“, priča Petra Miloloža“.

Marta Ivković je obišla 8 vrhova: „Najnaporniji mi je bio je sada nedavno Dinara, Veliki i Mali Sokolac“.

Ova zanimljiva skupina zaljubljenika u prirodu hrabro je, unatoč hladnoći, jakoj buri i 30-tak cm novoga snijega, odradila prvi pohod dulji od 20 kilometara.

„Tečajci su to odlično napravili, svi smo došli do doma, spustili se kasnije u grad - ovo je jedno fantastično iskustvo koliko je, zapravo, ta planina i prevrtljiva i nikad ne možemo računati da će biti onako kako mi želimo i kako smo mi zamislili jer nas ona može preko noći iznenaditi“, objašnjava Bobetić.

Pozitivne pomake u radu ističu i iskusniji članovi.

„Kudikamo je bolje od starog, ne zato što staro nije valjalo nego sad su neki drugi prioriteti u društvu - prioriteti su bazirani na druženju, na planinarenju, što je bit“, ističe Ivan Toto.

Toni Mihaljević voditelj je II. opće planinarske škole: „U zadnje vrijeme vidimo baš veliki pomak nabolje, što se tiče broja organiziranih tura, broja novih članova, novih dešavanja, radova na našem planinarskom domu...“.

Teorijska i praktična edukacija će trajati šest tjedana, a diplome će dobiti samo oni koji su ispunili više od 60% zadataka.

federalna.ba

Cincar planinarenje planinari Livno