Pionirski projekat prirodnog uzgoja goveda u Posavini već pokazuje izuzetne rezultate

Zajednički projekat općina Šamac i Domaljevac, o proglašenju područja zaštićenom zonom močvarno-barskog-kompleksa Odmut – Tišina već pokazuje svoju potpunu opravdanost. Radi se, među ostalim i o pokušaju oživljavanja prirodnog uzgoja goveda na pašnjaku, a rezultati su više nego evidentni.

Slavko Blažanović iz Grebnica  prije dvije godine formirao je, uz pomoć sredstava iz europskih fondova, stato krava po principu prirodnog uzgoja. Ono što je malo tko očekivao je da je to utjecalo na neke životinje da se vrate u prirodno stanište.

„Pojavile su se divlje guske, imamo isto i vodomara koji nije bio tu. Imamo par vrsta divljih pataka koje nisu ile ti, imamo i crne rode“, priča Slavko Blažanović, vlasnik stada.

Ovaj tradicionalni ili nazovimo ga prirodni uzgoj goveda na pašnjaku od ovoga barskog područja počeo je stvarati oazu koja ima perspektivu širenja, što opet stvara mogućnosti za povratak i ostanak na svome ognjištu.

„U tom projektu imamo već dvije osobe, jedna je u Tursinovcu, jedna je naš povratnik i koji su izuzetno zadovoljni rezultatima“, priča Ivica Cvitković, koordinator povratnika Općine Šamac.

„Ovakvi projekti oni su pozitivni i vjerujem da bi mogli privući više stanovništva iz dijaspore da dođu ovdje da žive i da budu svoj na svome“, smatra Luka Lulić, predsjednik MZ Grebnice.

Iako je prioritet vlasniku bio povećanje stada, neizostavno se počela javljati potreba i potražnja za stočnim proizvodima, prije svega za teletinom i govedinom.

„Proširujem stado, već sam ga proširio. Imam preko trideset grla, četvero sam prodao  i sve je veća potražanja za teladi“, rekao je Slavko Blažanović, vlasnik stada.

Projekt je pionirski i opravdao je svoju namjenu. Kažu, mogao bi poslužiti kao dobar primjer i za ostale sredine ovoga kraja, ali i šire.

federalna.ba

Šamac Domaljevac prirodni uzgoj goveda
Domaljevac Orašje posavina Posavska kuća
0 31.05.2022 16:43
SIPA Traffic Jam Pilot Šamac Modriča
0 26.04.2022 11:12
Orašje Domaljevac Odžak zdravstveni radnici štrajk upozorenja
0 11.01.2022 18:17
socijalni stanovi Domaljevac
0 15.12.2021 13:18
Šamac mobilni telefon prevara oštećeni
0 19.04.2021 12:47