videoprilog Branke Dakić (Dnevnik 2)

PDP ponovo aktuelizirao priču o spajanju izbora

Za izmjene Izbornog zakona zainteresiranih je mnogo. Verzija, želja, inicijativa još i više. Priča stara godinama vraćena u fokus javnosti. Nisu tehničke, već konkretne izmjene Ustava i zakona. Može li doći do spajanja opštih i lokalnih izbora? Inicijativu ponovo pokrenuli iz PDP-a, kao jedan od zahtjeva iz Rezolucije upućene Narodnoj skupštini RS-a. Duži period relaksacije u zemlji koja uglavnom ne izlazi iz predizbornog ozračja mogao bi značiti i konkretne benefite.

Spajanje opštih i lokalnih izbora omogućilo bi četiri godine kontinuiteta bez političkih pristisaka, a dovelo bi i do značajnih ušteda, smatraju u PDP-u. To bi podrazumijevalo i hitnu izmjenu Izbornog zakona. Već je jasno da vremena za provođenje ove inicijative pred izbore naredne godine nema. Ali je veći problem, smatraju u PDP-u, to što nema ni političke volje.

„Ovo bi podrazumijevalo da izabrani predstavnici naroda podnesu ostavke nakon što se izmijeni Izborni zakon i da se ide na opšte izbore. Vidio sam odmah reakciju gospodina Dodika, jer njemu kad pomeneš poštene i fer izbore, njemu zazubice rastu. Naprosto, čovjek je vrlo nervozan, kad god mu pomene neko da bi nešto trebalo biti pošteno“, rekao je poslanik PDP-a u NSRS-u Milanko Mihajlica.

Nije tako, tvrde iz SNSD-a. Ideja bi načelno, nekada, mogla biti i prihvatljiva, ali je cilj PDP-a, kažu, upitan. Ubiranje političkih poena i skrivene namjere.

„I u drugim zemljama, u Crnoj Gori, recimo, lokalni izbori su svake godine u drugim opštinama. Ne vidim nekakvu logiku u tome, sem reklame. Svuda su parlamentarni izbori odvojeni od lokalnih“, naveo je predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić (US).

Nije ni opozicija u RS-u ujedinjena u vezi s ovim pitanjem. U Listi za pravdu i red zalažu se za uvođenje modernih tehnologija u izborni proces kako bi se, kažu, izbjegla krađa glasova.

„Zalažemo se za uvođenje tehničkih izmjena koje će uvesti videonadzor i skenere - da se vidi kakva je stvarna volja, da ona ne zavisi od brojača već od stvarnih birača“, istakao je šef Kluba poslanika Liste za pravdu i red u NSRS-u Nebojša Vukanović.

Ništa novo nismo čuli, kažu politički analitičari. Priču o spajanju izbora slušamo godinama, ali se nismo pomakli s mrtve tačke.

„Znamo da se izbori u Bosni i Hercegovini održavaju svake dvije godine, a onda nam jedna godina - ona predizborna - bude godina koju su pojeli skakavci, jer se aktuelna vlast ne bavi ničim drugim nego izbornom kampanjom. To je period kada život stane i kada se ništa konkretno ne dešava za građane“, ističe politička analitičarka Tanja Topić.

Za mnoge, iz predizborne godine ni ne izlazimo. Pitanja za građane obavezno ostanu po strani, kada u igru uđu ona koja podižu politički rejting. Iz izbornog kruga u krug, teško da će pomaka i ovaj put biti.

federalna.ba

izbori NSRS PDP
NSRS genocid u Srebrenici negiranje genocida Tužilaštvo BiH
0 19.04.2024 21:07
Svijet Hrvatska izbori
0 19.04.2024 17:09
Indija izbori
0 19.04.2024 08:49
NSRS Izborni zakon RS
0 19.04.2024 08:30
Islamska zajednica BiH genocid u Srebrenici NSRS
0 18.04.2024 21:40