Napad na Partizansko groblje u Mostaru, razbijene skoro sve spomen ploče

Iako uništavano u nekoliko navrata, Partizansko groblje u Mostaru ovih dana je doživjelo potpunu devastaciju. Naime, kako je na svom FB profilu objavilo Udruženje antifašista grada Korčule čiji je jedan od osnivača Dragan Markovina, publicista i aktivista ovakva količina devastacije ovog nekadašnjeg Bogdanovićevog remek djela još nije viđena.

"Čak ni u sred rata lokalni fašišti i njihovi nalogodavci nisu ovako temeljito devastirali Partizansko groblje kao danas. Pisali bi uvredljive grafite, razbili nekoliko ploča, ali ovako sustavno razbijanje svake od preko 700 spomen-ploča poginuloj mostarskoj omladini se još nije dogodilo. A sve u momentu u kojem gradonačelnik odbija primiti Savez antifašista na razgovor i u kojem se svašta planira s ovim Bogdanovićevim remek djelom, pa i navodno uklanjanje ploča", stoji na njihovoj FB stranici.

Ipak, gradonačelnik Mostara Mario Kordić osudio je ovaj nezapamćeni vandalski čin te je na svom FB profilu napisao: "Dok se gradska uprava bavi pripremanjem projekata zaštite i revitalizacije svih kulturnih spomenika u našemu Grad Mostar, nekoliko vandala sustavno radi na uništavanju istih. Veliki Bogdan Bogdanović, svjetsko ime, ostavio je dio svoje genijalnosti našemu gradu. Moramo se ponositi i drugima pokazivati naše povijesno nasljeđe. Čvrsto osuđujem vandalizam kojem svjedočimo i očekujem od svih institucija kažnjavanje vandala. Mostar ovo nije zaslužio! Gradska uprava će pokrenuti sve aktivnosti kako bi se sanirala nastala šteta".

Najavljeno je da će u narednim danima antifašisti Mostara vjerovatno protestovati na ulicama zbog ignorisanja i nekažnjavanja počinilaca kaznenih djela kojim se s vremena na vrijeme ovaj nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine uništava.

“Dogovaramo dalje korake. To će vjerovatno biti protesti i krivične prijave. Jasno i glasno ćemo, imenom i prezimenom, prozvati sve koje smatramo odgovornim za uništenje Partizanskog groblja. Pola godine slušamo najave čelnika kako će se raditi i graditi, ovo i ono. Svega je tu kontroverznog i mi smo već reagovali. Onda su rekli da ih ne razumijemo, a sada pitamo razumiju li oni nas? Ovo što se desilo sad je direktna posljedica priče o Trimuši i Lipanjskim zorama. Ovo sve dolazi iz politike“, izjavio je za Anadolu Agency predsjednik UABNOR-a BiH Sead Đulić.

U povodu devastacije Partizanskoga spomen groblja u Mostaru u kojoj je uništena gotovo svaka ploča koja se nalazila na ovom groblju, reagirao je predsjednik Gradskoga vijeća Grada Mostara Salem Marić ocijenivši kako je kontinuirano uništavanje nacionalnog spomenika BiH i Mostara jedna je od najvećih mrlja koji se stavljaju na Mostar.

"Događaji kontinuiranog uništavanja nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine i Mostara je jedna je od najvećih mrlja koji se stavljaju na Mostar i zbog toga sam ogorčen ovim događajima", istaknuo je Marić.

Ljudska i moralna obaveza je, kako kaže, najoštrije osuditi ponovno sustavno uništavanje Partizanskog spomen groblja i izraziti tugu što se ovakvi "zasigurno, isplanirani događaji ne sprječavaju od nadležnih organa". On smatra kako Grad Mostar mora u što skorijem vremenu obnoviti svaku od uništenih spomen ploča antifašista i učiniti radnje da iz svoje nadležnosti spriječi ovakve događaje.

Nezadovoljstvo je veliko, ustvrdio je Marić, jer se sustavno održavanje i zaštita Partizanskog spomen groblja ne provodi, već imamo primjere nikad gore devastacije. Pored toga, pozvao je MUP HNK da konačno provede kvalitetne istrage o počiniteljima i procesuira ih te sustavno spriječi ovakve stvari. Podvlači da je amnestiranje onih koji uništavaju kulturno-povijesno naslijeđe Bosne i Hercegovine iz bilo kojeg vremena loša poruka iz Grada Mostara.

"Unatoč svemu Grad Mostar i njegovi građani ostaju privrženi civilizacijskim vrijednostima antifašizma, koje baštini cijela Europa i civilizirani svijet" , poručio je predsjednik mostarskog Gradskoga vijeća.

federalna.ba
Partizansko spomen groblje
Partizansko groblje Partizansko spomen groblje Mostar
0 04.07.2023 17:55
Sead Đulić Partizansko spomen groblje
0 04.07.2023 11:49
Partizansko groblje Partizansko spomen groblje Mostar Bogdan Bogdanović
0 14.06.2023 23:21
Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar Partizansko spomen groblje
0 14.06.2023 09:39
Mostar Partizansko spomen groblje
0 05.06.2023 08:20
godišnjica oslobođenja Mostara Mostar Sead Đulić Savez antifašista i boraca NOR-a BiH UABNOR Mostar UABNOR Partizansko groblje Partizansko spomen groblje
0 11.02.2023 13:58